Tiltak for å forhindre mobilkapring
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Kommunal- og moderniseringsdepartementet
Pressemelding | Dato: 03.09.2019
– Telefonnummeret vårt er i dag knyttet til så mange personlige tjenester, at det er nødvendig å sikre oss bedre mot at det kan overtas av andre. Vi har sett flere eksempler på at kriminelle har lyktes med å opprette SIM-kort i falskt navn til tross for at loven stiller krav om entydig identifisering. Regjeringen foreslår derfor tydeligere krav til identifisering for å opprette eller endre telefonavtaler, sier digitaliseringsminister Nikolai Astrup.
Telefonnummer knyttes i dag til en rekke tjenester og brukes blant annet ofte til gjenoppretting av passord. Kapring av nummeret kan derfor gi kontroll over kontoer med mye personlig informasjon som for eksempel sosiale medier, nettbank eller andre tjenester.
Målet med regjeringens forslag er å tydeliggjøre kravene til entydig identifikasjon. Dette vil også hindre muligheten for mobilkapring. Forslaget innebærer at man må bruke godkjent eID for å opprette mobilavtale over internett, eller vise gyldig legitimasjon ved kjøp i butikk. I tillegg kommer det også en presisering av hvordan teleselskapene skal identifisere sluttbrukeren når kunden er juridisk person, det vil si virksomhet eller organisasjon. Dette gjelder både ved opprettelse og endring av avtale.
– Til tross for et strengt regelverk har Dagens Næringsliv avdekket at det er relativt enkelt å overta et mobilnummer eller opprette et SIM-kort i andres navn. Når stadig flere tjenester er knyttet til mobiltelefonnummeret vårt, blir vi også mer sårbare når vi mister kontrollen over det. Nå tar vi grep for å hindre dette, sier Astrup.
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) har avdekket at manglende eller fiktive navn i registrene forekommer. Slike falske og feilaktige profiler kan gjøre det vanskeligere for politiet å etterforske kriminell aktivitet. For nødetatene er det også viktig at det kommer opp korrekt informasjon om hvem som ringer i et nødanrop. Slike feilføringer vil nå reduseres.
– Når man er i en nødsituasjon og trenger hjelp raskt, er vi avhengige av at nødetatene får opp riktig informasjon om hvem som ringer. Heldigvis blir det systemet mer til å stole på med regjeringens forslag, sier Astrup.
Se også pressemelding fra Nkom.
Kommunal- og moderniseringsdepartementets pressetelefon: 22 24 25 00