Høy fart i digitaliseringsarbeidet i staten
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Kommunal- og moderniseringsdepartementet
Pressemelding | Dato: 02.04.2020
En kartlegging av 67 statlige virksomheter viser at det er stor aktivitet i digitaliseringsarbeidet i staten. 432 digitaliseringsprosjekter ble satt i gang eller har gått inn i en ny fase i 2019. Cirka 30 prosent av tiltakene involverer andre deler av statlig sektor eller kommunal sektor.
- Undersøkelsen viser at staten jobber godt med å lage gode digitale tjenester i alle sektorer. Digitalisering er viktig for at offentlig sektor skal bli mer effektiv, for verdiskapingen i næringslivet og for at innbyggerne skal få en enklere hverdag, sier distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland.
Det er særlig gledelig at det jobbes for å få plass digitale sammenhengende tjenester til innbyggere og næringsliv, mener Hofstad Helleland.
Et overordnet mål i regjeringens og kommunenes digitaliseringsstrategi er at brukerne skal oppleve én digital offentlig sektor – uavhengig av om det er kommunal eller statlig sektor som leverer tjenesten.
- Kartleggingen viser at en tredjedel av tiltakene oppgir dette som en forventet effekt av tiltaket. Det er viktig at stat og kommune jobber systematisk sammen for å skape sammenhengende tjenester. Brukerne bryr seg ikke om hvem som leverer tjenesten, så lenge folk får løst sine oppgaver på en enkel måte, sier Hofstad Helleland.
Daværende Difi, nå Digitaliseringsdirektoratet, laget oversikten over digitaliseringstiltakene i staten for 2019. Difi gjorde samme kartlegging i 2018.
- Det er spesielt viktig at vi har oversikt over digitaliseringstiltak som går på tvers av virksomheter og sektorer for å sikre at vi understøtter regjeringens digitaliseringsstrategi. Vi må legge til rette for at det blir enklere å gjenbruke og lære av hverandre, enn at mange virksomheter utvikler de samme løsningene, sier direktør i Digitaliseringsdirektoratet Steffen Sutorius.
Digitaliseringsdirektoratets oversikt viser at det er særlig høy digital aktivitet i helsesektoren, utdanningssektoren, i NAV og Skatteetaten.
Ett eksempel fra helsesektoren er prosjektet Digihelsestasjon, som har fått midler over Medfinansieringsordningen. Løsningen vil gjøre helsestasjonen tilgjengelig digitalt for blant annet gravide og nybakte foreldre.
Oversikten viser at de fleste tiltakene handler om å øke kvaliteten på virksomhetens tjenester og å effektivisere måten virksomheten jobber på. En stor andel av tiltakene handler også om å få til mer helhetlige og sammenhengende tjenester for sluttbrukeren.
- Det er bra at mange statlige virksomheter samarbeider med andre i digitaliseringsarbeidet. Undersøkelsen viser imidlertid at vi fremdeles har potensiale på dette området, ettersom de fleste tiltakene handler om økt kvalitet eller effektivisering av egne tjenester. Digitalisering skjer i mindre grad på tvers av stat og kommune og med private aktører enn på tvers av statlige sektorer og innenfor egen sektor. Her har vi fortsatt en vei å gå, sier Hofstad Helleland.
Undersøkelsen viser at litt over halvparten av digitaliseringstiltakene i staten har en kostnadsramme på under ti millioner kroner. Eksempler på dette er prosjekt for forenkling av Arbeidstilsynets byggesaksbehandling og utvikling av digitalt støtteverktøy for redningstjenesten i Norge.
- Disse og en rekke andre prosjekter har fått støtte gjennom Medfinansieringsordningen, som regjeringen har styrket i 2020. Det er også spennende at mange melder om innovative og nyskapende prosjekter, der det tas i bruk skyteknologi, kunstig intelligens, maskinlæring og robotteknologi, sier Hofstad Helleland.
Her kan du se hele oversikten over digitaliseringstiltak i staten 2019
Kommunal- og moderniseringsdepartementets pressetelefon: 22 24 25 00