Sammen omstiller vi Norge
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Kommunal- og moderniseringsdepartementet
Innlegget ble sendt til regionaviser i juli 2015
Tale/innlegg | Dato: 09.07.2015
Av: Tidligere kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner, Næringsminister Monica Mæland
Norsk økonomi går fra særstilling til omstilling. Skal vi lykkes må vi ha flere sterke næringsklynger.
Sterke og internasjonale næringsklynger er en av nøklene for å gjøre Norge til Europas mest innovative land. Det springer ut nye spennende prosjekter når bedriftene samarbeider i klynger. Næringsklyngene bidrar til utveksling av kunnskap og innovasjon. De får frem nye produkter og tjenester, som skaper gode resultater på bunnlinjen. Det er viktig for morgendagens arbeidsplasser.
NODE-klyngen på Sørlandet er et godt eksempel. De utvikler Ecotrack, et system, som måler «fotavtrykket» i oljeutstyrsbransjen.
Et annet eksempel er samarbeidet mellom helseklyngen Norwegian Smart Care Cluster og olje- og gassnæringen i Stavanger-regionen. Sammen ser de på mulighetene for å bruke ledende kompetanse og teknologi i olje- og gassnæringen til å utvikle ny teknologi i helsesektoren.
Klyngene styrker innovasjonskraften, både hos den enkelte bedrift og i regionene. Bedriftene kan konkurrere mot hverandre når det trengs. Samtidig må de samarbeide om noe grunnleggende; forskning, utvikling og infrastruktur.
En analyse SSB har gjort viser at bedrifter som deltar i klyngesamarbeid har høyere vekst i omsetning og sysselsetting enn bedrifter utenfor klyngene.
Nylig utnevnte vi sju nye næringsklynger i programmet Norwegian Innovation Clusters, som nå har 39 prosjekter i alle deler av landet og i mange næringer. Vi har hatt gleden av å besøke noen av dem, og arbeidet de gjør er imponerende.
De globale ekspertisesentrene (GCE) i Kristiansand, Bergens-regionen og på Møre er verdensledende klynger med potensiale til vekst i internasjonale markeder. I tillegg har vi 14 sterke norske ekspertisesentre (NCE), som hevder seg i det internasjonale markedet innenfor sine felt. Arena-programmet har 22 klyngeprosjekter med bedrifter som ønsker å styrke sin langsiktige innovasjonsevne gjennom samarbeid.
Vi fortsetter dette viktige arbeidet. I årets budsjett har vi satt av 137 millioner kroner til klyngeprogrammet. Klyngene hjelper bedriftene til å lykkes, og fungerer som arnested for innovasjon og utvikling. Derfor vil regjeringen spille på lag med næringsklyngene til beste for vekst og verdiskaping i hele landet.