Historisk arkiv

1,5 millioner kroner i ekstraordinært tilskudd til "Statsraad Lehmkuhl"

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Kulturdepartementet

Kulturdepartementet gir et ekstraordinært tilskudd til seilskipet "Statsraad Lehmkuhl". Seilskipet drives som skoleskip og har stort behov for restaurering.

- Barken "Statsraad Lehmkuhl" er vårt desidert største seilskip, som vi alle er stolte av. Å videreføre kunnskapene om drift av seilskip handler om å ta vare på sjøfartstradisjoner som gjennom mange hundreår var et hovedelement i norsk næringsliv. "Statsråd Lehmkuhl" er et seilende kulturminne og en sentral del av kulturarven vår, sier kulturminister Trine Skei Grande.

Seilskipet er fremdeles virksomt som skoleskip, og leies også ut til andre formål. Det driftes av Stiftelsen Statsraad Lehmkuhl, som har 14 årsverk og mottok 8,3 millioner kroner i driftstilskudd fra Kulturdepartementet i 2018.

Statsraad Lehmkuhl ved kai i Bergen
Statsraad Lehmkuhl ved kai i Bergen. Foto: Martin B. Andersson/Kulturdepartementet

Bakgrunn

Det er betydelige kostnader knyttet til bevaring av flytende fartøy. For "Statsraad Lehmkuhls" del ble det i fjor oppdaget behov for ekstraordinært vedlikehold i et omfang som bare delvis kunne finansieres innenfor stiftelsens egne rammer.

Regjeringen foreslår derfor et ekstraordinært tilskudd på 1,5 millioner kroner, slik at utbedringsarbeidene kan bli iverksatt snarest mulig.

"Statsraad Lehmkuhl" er en tremastet stålbark og ble bygget i Bremerhaven-Geestemünde i 1914 som skoleskip for den tyske handels­flåten. Under mesteparten av den første verdenskrig lå skipet som stasjonært skoleskip i Tyskland, og ble deretter beslag­lagt av engelskmennene. På initiativ av tidligere statsråd Kristoffer Lehmkuhl, kjøpte Norges Rederiforbund skipet for om lag 300 000 kroner i 1923. Som erkjennelse for hans arbeid til fremme av skoleskipssaken i Norge og for hans innsats i 1905-regjeringen, ble skipet omdøpt til "Statsraad Lehmkuhl".