Julekalender 2015: Hele Sørlandets slakteri
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Landbruks- og matdepartementet
Nyhet | Dato: 17.12.2015
Folk på Sørlandet, og etter hvert også i andre deler av Norge, setter stor pris på spesialpølsene fra Jens Eide. Atskillige gullmedaljer i Norsk Mesterskap i kjøttprodukter viser at det er med god grunn.
– Det er pølsene vi er mest kjent for, og det var med pølsemakeri det hele startet for snart 70 år siden. I dag produserer vi langt mer enn "bare" pølser, og vi setter vår ære i at produktkvaliteten alltid skal være den ypperste og smaken den aller beste, forteller Jens Eide.
Kombinerer tradisjoner og nye kulinariske impulser
Det er drøyt 30 ansatte i slakteriet. De er utdannet innen sine fagområder og legger sin sjel i å utvikle nye smakfulle og spennende varer. Det er spesielt på pølsefronten at nye smaksvarianter tas frem. Ramsløkpølser, skjærgårdsgrill og chipottlepølser er bare noen eksempler.
– Kjekjøtt er også et område vi satser på, og vi merker en økende etterspørsel. Siden et par år tilbake har vi oppfordret lokale geitebønder til å fôre opp bukkekillingene. Det er tragisk og trist både med tanke på dyrevern og fra et matsikkerhetsperspektiv at mange geitebønder ser seg nødt til å avlive bukkekillingene rett etter kjeing. Vi betaler derfor en pris som gjør det lønnsomt for dem å fôre opp killingene frem til vi slakter dem utpå høsten, sier Jens Eide.
Mye av hemmeligheten til slakteriets suksess ligger i å være fleksible, ha solid fagkunnskap og en lokal forankring. Ved å kjenne sine leverandører og alltid vite hva markedet etterspør, har de blitt en institusjon ikke bare for Lillesand, men hele Sørlandet.
På dyrenes premisser
Jens Eide Slakteri ligger midt i et område med stor husdyrproduksjon. Dermed slipper dyrene lange transporter og de får en mest mulig skånsom behandling. Bøndene i området kjenner til slakteriets rutiner og kvalitetskrav. Å levere dyr til Jens Eide, gir en garanti for at alt går riktig for seg. Alle dyrene blir registrert, slik at bedriftens produkter kan spores tilbake til hvilket gårdsbruk råvarene kommer fra.
– Vi bruker våre egne biler og sjåfører for å være helt sikre på at dyra har det så bra som mulig. For oss handler kortreist mat også om at mest mulig av verdiskapingen skal skje på Sørlandet. Etter at jeg for alvor begynte å interessere meg for våre lokale og kvalitetsbevisste råvareprodusenter, har jeg blitt stadig mer oppmerksom på hvor mye landsdelen vår faktisk har å by på, avslutter Jens Eide.