Julekalender 2015: Tradisjonsbærere for vikingtiden
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Landbruks- og matdepartementet
Nyhet | Dato: 22.12.2015
På Hauan Gård er de opptatt av å verne om tidligere tiders kunnskap og kultur. Gammelnorsk spælsau har mye si for hvordan Anne Kirsti Nilsen og Preben Fossaas velger å drive gården.
– Vi driver økologisk husdyrhold med Gammelnorsk spælsau. Sauene våre pleier det historiske landskapet i Vestfold, og i gårdsbutikken selger vi ulike produkter fra sauene. Garvede skinn, ull, garn, horn og håndverksprodukter er å få kjøpt. Lammekjøtt kan bestilles og vi formidler livdyr, forteller Preben.
Vikingsauer pleier vikinggravhauger
Gammelnorsk spælsau er den eldste norske sauerasen, med aner tilbake til før vikingtiden. Den egner seg veldig godt til å vedlikeholde kulturlandskapet. I dag er det nettopp disse sauene som pleier vikinggravhaugene i Borre ved Horten og middelalderborgruinene i Tønsberg. Sauene fra Hauan gård beiter også på øyer i Færder Nasjonalpark, rundt Borrevannet, ved Jarlsberg hovedgård og flere andre historiske plasser.
Da Preben startet med Gammelnorsk spælsau for omtrent 25 år siden, var han den første rundt Oslofjorden som satset stort på rasen. I starten var det vanskelig å få gehør. Da var rasen nesten utryddet. I dag finnes det rundt 5000 vinterfôra søyer i Norge, og 160 av disse holder hus på Hauan Gård.
– Vi er aktive i arbeidet med forvaltning av genmaterialet. Vårt mål er å bidra til bruk og bevaring av Gammelnorsk spælsau og med kunnskap om ull og håndverket knyttet til spælsau. Nøkkelen til bevaring av rasen og dens kvaliteter er å bruke råvarene på en aktiv og riktig måte. Så vi forsøker å tilegne oss kunnskap om tradisjonell bruk av ull, kjøtt og andre produkter fra sauen. Vårt seneste produkt er en lammepølse som vi har gitt navnet Vikingpølse fra Vestfold, sier Anne Kirsti.
Ser muligheter
I forfjor fikk Hauan gård den nasjonale kulturlandskapsprisen. I nominasjonen fra Fylkesmannen i Vestfold stod det at «Hauan gård sin store og mangfoldige innsats i pleie av kulturlandskapet i fylket og i å ivareta og formidle norsk kulturarv gjør dem vel kvalifisert til å være kandidat til Nasjonal kulturlandsskapspris».
Hauan er en Inn på tunet-gård, nå er det seks ungdommer her. De deltar i drifta på gården, får opplæring i naturbruk og er med på å holde fylkets kulturlandskap i hevd. Dette er et omfattende arbeid der frakt og tilsyn med sauene er nødvendig.