Lokalmat i årets julekalender
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Landbruks- og matdepartementet
Nyhet | Dato: 01.12.2015
I år vil Landbruks- og matdepartementets julekalender presenterer et utvalg av lokalmatprodusentene og –tilbyderne som skal være med til Grüne Woche i januar 2016.
Vårt langstrakte land byr på et vidt spekter av lokalmat. 1500 lokalmatprodusenter fra sør til nord stykker, speker, sylter, sanker, tørker, yster, koker, kverner, baker og brygger. De 24 produsentene du møter i kalenderen er naturlig nok bare en liten smakebit.
Bli kjent med lokalmatprodusenter og vinn dere lekre produkter
Bak hver av de 24 lukene finner du historiene om de aktuelle produsentene. Du møter blant andre Gro Hommo fra Øyfjell i Telemark som baker pizzabunner som tørkes og selges i 4-pack og yster geitost som kombinerer tradisjoner med nye ideer. På Røyland gård i hjertet av Agder er det skogen rundt gården og kjærligheten til naturen som danner utgangspunktet for matskattene Pernille og Gunnar produserer. Mens Lars Ante Oskal og familien driver tradisjonell reindrift og legger vekt på å ta vare på de samiske tradisjonene.
Svarer du riktig på spørsmålene i kalenderen blir du med i trekningen av produkter fra de ulike produsentene. Vårt tips er å delta hver dag. Da har du mulighet til å vinne et gavekort på et ett døgnsopphold inkludert kost og logi for to personer hos enten Thorbjørnrud Hotell på Jevnaker, Lindesnes Havshotell eller Forvik Handelssted. Alle tre stedene er kjente for å satse på velsmakende lokalmat, og skal representere Norge i Berlin under Grüne Woche.
Opp og frem med gründerne
Satsingen på lokalmat og lokalmatprodusenter er en viktig del i Regjeringens arbeid med å skape grunnlag for en mer fremtidsrettet landbruksproduksjon over hele landet. Målet med stortingsmeldingen "Garden som ressurs – marknaden som mål" er å ta vare på nyskapingspotensialet i landbruket og legge til rette for at bonden kan utnytte gårdens ressurser.
Landbruks- og matdepartementet har satt i gang flere tiltak for å stimulerer til nyskaping og gründervirksomhet. Det gjelder blant annet Investerings- og bedriftsutviklingsordninga og Inkubatorsatsinga. I tillegg settes det av 100 millioner årlig til Utviklingsprogrammet for landbruks- og reindriftsbasert vekst og utvikling.
Mer lokalmat gir økt verdiskaping
Vekstpotensialet for lokal mat og drikke er stort. Målet er å nå en omsetning på ti milliarder innen 2025. De seneste 12 månedene har norske dagligvarebutikker solgt lokalmat for nesten 4,2 millioner. Det er en økning på 10,3 prosent fra i fjor.
Grüne Woche i Berlin er et viktig samlingspunkt og læringsarena for norske lokalmatprodusenter og lokalmat-tilbydere. I år deltar bedrifter fra Sørlandet, Oslo-regionen og Nord-Norge. Mange samarbeidsaktiviteter kommer i stand som følge av Grüne Woche. Det gjelder for eksempel Norske matperler på Hurtigturen og veistrekningen Den gylne omvei i Nord-Trøndelag.