Norsk-Mongolsk samarbeid om husdyrgenetikk
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Landbruks- og matdepartementet
Nyhet | Dato: 03.02.2016
En bredt sammensatt delegasjon fra Mongolia - myndighetspersoner, akademia/ forskning og husdyrnæring hadde samtaler med Landbruk og matdepartementet (LMD) ved statssekretær Hanne Maren Blåfjelldal, i dag onsdag 3. februar. Det mongolske besøket er et gjenbesøk etter eksportfremstøt av Geno, tidligere NRF (Avlslaget for Norsk Rødt Fe), til Ulaanbaatar, Mongolia i oktober 2015 understøttet av LMD.
– Det er spennende at et land som Mongolia er interesserte i å lære mer om Genos virksomhet og se på mulighetene for bruk av det genetiske materiale i Norsk rødt fe, sier statssekretær Hanne Maren Blåfjelldal (Frp). Vår kanskje fremste eksportartikkel er nettopp egenskapene i norske husdyr vi har utviklet gjennom generasjoner med avl og vi i Landbruks- og matdepartementet er utrolig stolte av den norske kombinasjonskua.
Det er Geno og NIBIO (Norsk Institutt for Bioøkonomisk Forskning) med samarbeidspartnere, som har invitert sentrale personer/instanser som delegasjonen var i samtaler med i Mongolia, til et 3 dagers minisymposium i Norge. Målet er i løpet av dagene å komme frem til ei skisse for en felles handlingsplan.
Symposiet dekker tema som implementering av norsk teknologi og kunnskapsoverføring på området i Mongolia, understøtte Genos eksport av NRF-sæd samt bærekraftig melk- og kjøttproduksjon og muligheten for etablering av nærings/forskningssamarbeid mellom partene.
Etter besøket hos LMD møter delegasjonen på 12 personer Veterinærinstituttet, Mattilsynet og NMBU/Veterinærfakultetet. Dag to er på Campus ÅS med NIBIO, NMBU/Senter for husdyrforskning, Norges Vel og Forskningsrådet. Dag tre besøker delegasjonen Geno på Hamar og aktuelle virksomheter/gårder.
I de norsk-mongolske relasjoner de siste årene, har det vært økt aktivitet. Geno eksporterer NRF-sæd til mer enn 25 land, nå også Mongolia. NRF-kua er i verdenstoppen når det gjelder egenskaper som fruktbarhet, helse og livskraft i kombinasjon med god melkeproduksjonsevne.