Økt rekruttering til landbruket
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Landbruks- og matdepartementet
Nyhet | Dato: 28.01.2016
Landbruks- og matminister Jon Georg Dale fikk, onsdag 27. januar, overlevert rapport fra en arbeidsgruppe som har sett på rekrutteringen til landbruket. Gruppen har blitt ledet av Anne Kathrine Slungård, adm. direktør i Ungt Entreprenørskap og har bestått av representanter fra både næring og forvaltning.
– Det er store muligheter for å skape en interessant arbeidsplass i landbruket med utgangspunkt i gården og dens ressursgrunnlag, sier Anne Kathrine Slungård. – I rapporten peker vi på betydningen av forutsigbare rammebetingelser og muligheter for god lønnsomhet i landbruksdriften. Arbeidsgruppen foreslår tiltak knyttet til kompetanse, oppstartslettelser og tilrettelegging for bedriftsutvikling, sosiale forhold, likestilling og fritid, samt omdømmebygging for næringa, sier Slungård.
Jobb nummer ein
– Dersom ungdomen ikkje ser seg tent med å satse på landbruket, vil vi ikkje ha ei landbruksnæring om nokre år. Derfor er det jobb nummer ein for meg å medverke til at unge menneske ser ei framtid og ønskjer å satse i landbruket, seier landbruks- og matminister Jon Georg Dale. Han ser derfor fram til å lese rapporten grundig.
– Norske gardsbruk er generasjonsbedrifter tufta på historiske og praktiske kunnskapar om gard og grunn. Dette, saman med teoretiske kunnskapar og utdanning, må vere grunnlaget for å utvikle næringa vidare, seier Jon Georg Dale.
Kompetanse
Arbeidsgruppen har vurdert en rekke ulike faktorer som er av betydning for å øke rekrutteringen til landbruket og vi har spesielt vært opptatt av å se på mulighetene næringen byr på. Kompetansens betydning for rekruttering og utvikling av næringen er særlig vektlagt av arbeidsgruppen.
– Næringens kompetanse er en utløsende faktor for å lykkes med å drive en moderne jordbruksbedrift, sier Anne Kathrine Slungård. - Kompetanse bidrar til innovasjon, omstilling og gründerskap, og evnen til å utnytte mulighetene som ligger det grønne skiftet og utviklingen av bioøkonomien, sier Slungård
– En næring som assosieres med høyt kunnskapsnivå og gode muligheter for kompetanseutvikling vil også virke attraktiv for nye generasjoner som vurdere en framtid innenfor næringen, sier Slungård.
– Arbeidsgruppen har også vært opptatt av betydningen av å framsnakke næringen. Landbruket selv har et godt utgangspunkt for å kommunisere positivt om næringen og næringens muligheter som yrkesvei, og har mulighet til å utnytte sitt gode omdømme enda mer i rekrutteringssammenheng, sier Anne Kathrine Slungård.
Nærmere om arbeidsgruppens mandat
I forbindelse med Stortingets behandling av jordbruksoppgjøret 2014 ble det bestemt at det skulle nedsettes en arbeidsgruppe som skulle se nærmere på rekrutteringsspørsmålene i landbruket. I Arbeidsgruppens mandat fremgår det bl.a. at gruppen skal vurdere hvordan det best kan tilrettelegges for å sikre at motivert ungdom vil etablere seg i næringen, både innenfor det tradisjonelle landbruket og innenfor andre landbruksbaserte næringer utenom skogsektoren. Arbeidsgruppen ble særskilt bedt om å se på kompetansebehov, herunder behov for og muligheter for å stille kompetansekrav. Arbeidet skulle i hovedsak bygge på eksisterende kunnskap og forskning og skje innenfor rammene av gjeldende landbrukspolitikk. Med bakgrunn i identifiserte utfordringer ble gruppen bedt om å foreslå endringer og nye tiltak som kan bidra til økt rekruttering.