Genbanken i Aleppo fylt opp med nytt uttak av frø fra Svalbard Globale Frøhvelv
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Landbruks- og matdepartementet
Nyhet | Dato: 07.09.2017
ICARDA leverer nå inn 7511 artsfrø til lagring, og alle disse stammer fra forrige års frøoppformering ved stasjoner i Libanon og Marokko. Samtidig er også 52 451 artsfrø på vei tilbake for å gjenoppbygge nye, fullstendige genbanksamlinger hos disse to nye anleggene. Sendingen tilsvarer den opprinnelig beholdningen som genbanken i Aleppo i Syria i sin tid sendte til Svalbard.
Ali Shehadeh er kurator for genetiske ressurser for utmarks- og beitevekster ved ICARDAs avdeling for genressurser ved ICARDAs stasjon i Terbol i Libanon, og denne uken kom han til Svalbard for å bistå NordGen-ansatte med å identifisere frøkasser som skal tas ut av hvelvet og returneres til ICARDA: Vi er så glade for at vi var fremsynte nok til å sikre vår verdifulle frøsamling på Svalbard, og at vi nå kan få tilbake levedyktige frø av god kvalitet.
– Jeg vil oppfordre alle genbanker til å lagre kopier av sine unike frøbeholdninger i frøhvelvet. Denne andre innsendingen av frø, etter uttaket fra frøhvelvet i 2015, viser at hvelvet lagrer frø slik at de forblir fullstendig levedyktige, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale.
Ny innsending i frøhvelvet
Det første uttaket av frø ble foretatt i september 2015, i samarbeid med Global Crop Diversity Trust. Et samlet antall på 38 073 frøeksemplarer ankom Libanon og Marokko trygt og i god stand, og ble sådd allerede i november 2015. Artene i disse 128 frøkassene besto dels av kornsorter og belgfrukter, og dels av fôrplanter. Nye frø av ettårige kornsorter og belgfrukter ble høstet i 2016, og 15 160 ferske frø av ulike arter ble deponert på Svalbard allerede i februar i år.
I begynnelsen av september sender nå ICARDA nye 7511 frøeksemplarer fra frøhøsten 2016 til sikker lagring på Svalbard. Denne sendingen rommer både arter som allerede hadde vært bevart i frøhvelvet, og en rekke nye frøeksemplarer som ikke har vært lagret her før. Ali Shehadeh forteller at frøene gir en rekke ulike avlinger: hvete, bygg, hestebønner og enkelte arter fôrskolm (Lathyrus sativus).