Historisk arkiv

Fylkesnytt fra Østfold 1/2018

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Fylkesmannen i Østfold er ute med et nytt nummer av Fylkesnytt. I denne utgaven finner du blant annet en artikkel om energianalyse på gårdsnivå.

Energianalyse på gårdsnivå i Østfold

Det gjennomføres i disse dager energianalyser for gårdsbruk i Østfold. I regi av Interreg-prosjektet COBEN har det blitt gjennomført en anbudsutlysning på energirådgivning på gård og Norges Vel har fått i oppgave å gjennomføre prosjektet. Gårdbrukere i fylket kunne melde sin interesse for å delta. Av 24 interesserte gårdbrukere, ble 6 pilotgårder fra ulike produksjoner i fylket valgt ut til å delta. Energianalysen innebærer i korthet en gjennomgang av gårdens energibehov og mulighet for energisparing. 

Jens Martin Stenrød.
Jens Martin Stenrød, Skjælin Nordre gård. Foto: Hansa Borg Bryggerier

Energianalysen skal danne grunnlag for å foreslå konkrete tiltak som kan effektivisere og målrette arbeidet med energiløsninger på gården.

Analyseresultatene fra pilotgårdene vil bli tilgjengelig i kursmateriell, og publisert som eksempel på mulig energiomlegging på gård med en spesifikk produksjon. Pilotgårdene vil bli veiledet videre med søknader til aktuelle støtteordninger. 

13. juni holder Norges Vel et kveldskurs for alle interesserte bønder med en gjennomgang av det aktuelle analyseverktøyet som er blitt brukt i kartleggingen. Vi håper dette skal bli en nyttig seanse hvor mulighetene innen fornybar energi på gårdsnivå vil bli belyst på en god måte. Målet er at  gårdbrukeren selv vil kunne ta grep rundt gårdens energibruk og produksjon, for dermed å stå bedre rustet for framtiden. 

Redusert omdisponering i Østfold

Omdisponeringen av dyrka og dyrkbar jord i Østfold er i 2015, 2016 og 2017 betydelig redusert sammenlignet med tidligere år. Sterkt fokus på jordvern nasjonalt og regionalt sammen med fylkesplanens arealstrategi (2009) har dermed gitt resultat. 

Rekkefølgebestemmelsen i fylkesplanen om at det ikke skal legges inn nye arealer i kommuneplanene første 12-års periode, har sammen med et strengt jordvern bidratt til at det nå reguleres betydelig mindre arealer dyrka mark til utbygging. 

Gravemaskin på åker ved boligfelt.
Gravemaskin på åker ved boligfelt, Kvakestad i Askim. Foto: ©Oskar Puschmann/NIBIO

Etter en lett rullering blir ny fylkesplan vedtatt juni 2018. Planen har mål om å redusere den årlige omdisponeringen i Østfold til et absolutt minimum. Det skal ikke settes av dyrka mark til utbygging ut over det som allerede ligger inne i kommunenes arealplaner, og ved utbygging av nødvendig infrastruktur skal forbruket av dyrka mark begrenses. 

Et ambisiøst jordvernmål og stort potensial for mer effektiv arealutnyttelse, fortetting og omforming i byggeområdene gir mulighet for å redusere omdisponeringen i Østfold ytterligere. Arealeffektiv by- og tettstedsutvikling er det beste jordvernet, og med byutvikling som fokus framfor jakt på nye arealer er det mulig å ta vare på landets beste matproduksjonsarealer. 

Interesse for lokalmat og landbruksbasert reiseliv

Fylkesmannen i Østfold har i år mottatt 23 søknader om utrednings- og tilretteleggingsmidler (UTM) for til sammen ca. 3 millioner kroner. Den største delen av søknadene dreier seg om prosjekter innenfor tilleggsnæringer. Særlig ser vi en økende pågang innenfor lokalmat og landbruksbasert reiseliv de siste årene. Det er trolig et resultat både av økt fokus i nasjonale og regionale satsingsområder og av utviklingen i forbrukertrendene. 

Østfold har 1.82 millioner kroner til fordeling i 2018. Så selv om antall søknader har gått noe ned fra 2017, er det ikke nok til å støtte alle prosjektene. En del gode prosjekter vil derfor få redusert tilskudd eller avslag. 

Det er svært gledelig å motta såpass mange gode prosjektsøknader. UT-midlene bidrar ofte til å sette i gang prosjekter som ellers ikke ville kommet i gang. Og som resultat av prosjektene ses både nye, større prosjekter/satsinger, økt interesse for et satsingsområde eller økt pågang på de bedriftsrettede midlene til investering i landbruket hos Innovasjon Norge. I Østfold har vi flere gode eksempler på nettopp dette! 

«60 tonn og 24 meter tømmerbiler på kommune- og fylkesveier»

Fylkesmannen i Østfold har bevilget utviklings- og tilretteleggingsmidler til prosjektet «60 tonn og 24 meter tømmerbiler på kommune- og fylkesveier». Det er Viken Skog som står bak prosjektet, som skal øke andelen av offentlige veier i Østfold som tillater 60 tonn og 24 meter lange tømmervogntog. Det samme prosjektet er tidligere gjennomført i Buskerud, Vestfold og Akershus, hvor resultatet er at en betydelig andel offentlige veier nå har blitt oppskrevet til å kunne kjøre så lange og tunge tømmerbiler. 

Tømmerbil.
Tømmerbil. Foto: Fra filmen om Østfoldlandbruket

I Østfold er det nå slik at 24 prosent av fylkesveinettet kun tillater totalvekt på 50 tonn eller mindre. Det er også store mangler på det kommunale veinettet.  Dette har store konsekvenser for kostnadsnivået for transport av tømmer fram til skogindustrien.  Prosjektet har som mål å redusere disse flaskehalsene vesentlig i løpet av 2018. Fylkesmannen anser dette som et viktig prosjekt, og har bevilget 50.000 kroner til prosjektet. 

Nytt kurs - Aktivitetsturisme og opplevelser på og rundt gården

Kurset er for bønder som ønsker å kombinere tradisjonell gårdsdrift med natur- eller kulturbaserte reiselivsaktiviteter. 

Markedet i Oslo, Akershus, Buskerud og Østfold trenger flere leverandører av kultur- og naturbaserte aktiviteter, og en kombinasjon med tradisjonell gårdsdrift åpner for mange spennende opplevelser innen det landbruksbaserte reiselivet. Gårdene har ofte tilgang på områder eller ressurser som kan brukes til små og store opplevelser og aktiviteter for grupper og dagsturister, som f.eks. kanoutleie, jakt, fiske, sykkel, utstillinger, teambuilding, konserter, kulturarrangementer, gallerivirksomhet m.m. 

Aktivitetsturisme.
Aktivitetsturisme. Foto: Klatring på grensen og Camilla Winterseth

Innholdsrikt kurs

Kurset består av tre moduler. På modul en er temaet bl.a. trender og etterspørsel, markedsføring og naturbasert reiseliv sett opp mot allemannsretten. Modul to er en studietur til Värmland hvor flere spennende bedrifter skal besøkes. Kurset avsluttes med en tredje samling der målet er å gi deltagerne den kunnskapen de trenger for å jobbe videre med etableringen av sin bedrift. 

Flerårig samarbeid

Dette er et kurstilbud fra Fylkesmannen i Østfold, Fylkesmannen i Oslo/Akershus og Fylkesmannen i Buskerud. Fylkesmannen i Østfold og Fylkesmannen i Oslo/Akershus har tidligere arrangert to tilsvarende kursserier sammen. I 2016 var temaet gårdsbutikker og i 2017 rettet kurset seg mot gårdsbruk som satset mot kurs- og konferansemarkedet. Vi har god erfaring med å samarbeide om å arrangere slike kurs. 

Landbruket i Viken – hva skal prioriteres?

Fra 2020 blir som kjent Østfold, Akershus og Buskerud slått sammen til Viken. I Regionalt bygdeutviklingsprogram for Viken er målet å gjøre gode prioriteringer for hvilke tiltak som kan bidra til å løse landbrukets miljøutfordringer, hvilke områder som er viktig å satse på for økt næringsutvikling i landbruket og hva som skal til for å støtte opp om et aktivt skogbruk, med klima i mente. 

Med sitt jord- og skogbruk og tilhørende foredlingsindustri, blir Viken en av de sterkeste landbruksregionene i landet. Viken Har noe av landets beste matjord og nær halvparten av Norges kornproduksjon og en tredjedel av den norske grønnsaksproduksjonen skjer i Viken. Innen husdyr er produksjon av fjørfe og svin viktig. I tillegg har Viken en høy andel økologisk produksjon for flere husdyrproduksjoner. Næringsmiddelindustrien  er en betydelig industri nasjonalt. Av Norges ca. 45.000 arbeidsplasser i næringsmiddelindustrien, er ca. en fjerdedel lokalisert i Viken. Viken er også ledende innen treforedling. 

Viken fylkeskommune
Viken fylkeskommune. Foto: viken.no

I forbindelse med sammenslåingen har Fylkesmennene fått i oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet å utforme Regionalt bygdeutviklingsprogram for alle de nye regionene for 2019-2022. De regionale bygdeutviklingsprogrammene skal følge opp nasjonal landbrukspolitikk og inneholde regionale planer og virkemidler for å fremme landbruksbasert næringsutvikling og målrette miljø- og klimaarbeidet. 

Det regionale bygdeutviklingsprogrammet skal bestå av tre delprogram:

Regionalt næringsprogram skal synligjøre muligheter og gi strategisk retning for det regionale arbeidet med næringsutvikling i landbruket både innen tradisjonelt landbruk og andre landbruksbaserte næringer. Virkemidler:

  • utrednings- og tilretteleggingsmidler (Fylkesmannen)
  • investerings- og bedriftsutviklingsmidlene i landbruket (Innovasjon Norge)
  • midler til rekruttering og kompetanse i landbruket (Fylkeskommunen)

Regionalt miljøprogram skal beskrive miljøutfordringene i knyttet til landbruket i regionen og prioritere tiltak som kan bidra til å løse disse. Virkemidler:

  • Regionale miljøtilskudd (RMP-tilskudd)
  • SMIL-tilskudd (spesielle miljøtiltak i landbruket)

Regionalt skog- og klimaprogram skal beskrive status og regionale utfordringer og prioritere bruken av følgende virkemidler:

  • Tilskudd til skogbruksplanlegging med miljøregistreringer
  • Tilskudd til skogsvegbygging og drift med taubane og hest 

Fylkesmennene i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus er i full gang med dette arbeidet for Viken, som skal være ferdig i løpet av 2018. Det er landbruksdirektørene som utgjør styringsgruppa for arbeidet, men for alle tre delprogram er Partnerskapet i landbruket involvert slik at både næringas og det offentliges interesser tas hensyn til. Partnerskapet består av bondelag, bonde- og småbrukerlag, fylkeskommunene, Innovasjon Norge, skogeierlagene og kommunerepresentanter.