Fylkesnytt fra Vestfold 3/2018
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Landbruks- og matdepartementet
Nyhet | Dato: 21.11.2018
Fylkesmannen i Vestfold er ute med et nytt nummer av Fylkesnytt. I dette nummeret finner du blant annet en artikkel om BU-prisen 2018 i Vestfold som gikk til innovativ bondefamilie.
- BU-prisen 2018 i Vestfold til innovativ bondefamilie
- 2018 et utfordrende år for Vestfoldskogbruket – snøbrekk og biller
- Skogplanting og tørkesommer
- Ny veksthusteknologi i Tønsberg
BU-prisen 2018 i Vestfold til innovativ bondefamilie
Anita og Agnar Lund driver gård i Sandefjord. Hovedproduksjonen er epler, men de produserer også korn, gulrot, epler, gresskar, honning, noe blomster og pyntemais.
Lund har i tillegg til tradisjonell produksjon av epler og most også startet produksjon av cider. De bruker utelukkende egne råvarer til ciderproduksjonen. De har satt i stand eget produksjonslokale og har laget sine første produksjoner -med godt hell. Cideren selges til mange av de samme kundene som de selger most til; hoteller og restauranter. Lund har god kontakt med forskningsmiljøet i Hardanger og skaffer seg kompetanse gjennom dette. Prisvinnerne er svært dyktige produsenter, i tillegg til å være dyktige til å foredle råvarene sine. De siste årene har de vist at de også behersker vertskapsrollen, gjennom gårdsbutikk og besøk på gården for å vise fram produksjonen. De evner å lage hyggelig atmosfære for dem som kommer innom.
Prisvinnerne er flinke til å samarbeide med andre gårdbrukere i nærområdet. Gjennom foredling av egne råvarer øker de verdiskapningen betydelig. Fra å sysselsette et halvt årsverk har gården nå sysselsetting til både Anita og Agnar, nesten to årsverk.
Som de andre fylkesvinnerne er Anita og Agnar med i konkurransen om den nasjonale prisen på 250 000 kroner, i tillegg til de 50 000 kronene de fikk som fylkesvinnere.
Kontakt:
Ingunn Haldorsen Sømme, tlf. 33 37 23 68, e-post: fmveihs@fylkesmannen.no
2018 et utfordrende år for Vestfoldskogbruket – snøbrekk og biller
Vinteren kom sent med store snømengder som lå langt utover våren. Da snøen var gått ble det klart at 7-800 daa (både naturskog og kulturskog) i høyde 100-150 moh. var så hardt rammet av snøbrekk at det utløste forsikringssaker og opprydningshogster.
Etter en snørik vinter, kom den knusktørre sommeren. Tidlig i august begynte både lauv- og granskog å skrante på de mest tørkeutsatte plassene. Etter denne sommeren trekker skogbruket foreløpig to konklusjoner: På den ene siden har skog i alle aldersklasser tatt seg opp igjen, og natur og kulturskog har klart seg overraskende bra. På den andre siden ser vi store lokale forskjeller. Fylkesmannen var i slutten av oktober oppe med skogbrannovervåkingsflyet. Ikke uventet var det tydelig å se fargeomslag i kantsoner, på skog i rask vekst, og i tørkeutsatte skråninger.
De værmessige påkjenningene har gitt stressede trær, som er utsatt for insektskader. Der det var mye snøbrekk, var det sannsynligvis dobbeltøyet- og liten barkbille som først ga store synlige angrep. Utover høsten har det vist seg et mer typisk bilde på oppblomstring av granbarkbille; først og fremst i tørkeutsatte områder og bestand svekket av andre årsaker. Forvaltningen vil følge utviklingen. For næringen blir det viktig å prioritere hvor det skal hogges når driftsapparatet nå går for fullt i hele fylket.
Kontakt:
Ellen A. Finne, tlf. 33 37 23 47, e-post: fmveeaf@fylkesmannen.no
Skogplanting og tørkesommer
Plantesesongen kom sent i gang i år. Sommervarmen begynte i mai, og allerede i midten av juni begynte man å bli bekymret for at hogstflatene ble for tørre for planting. I samråd med NIBIO ble plantingen likevel ikke stoppet, og i ettertid har det vist seg at de plantene som ble satt ut sist har klart seg best.
Fylkesmannen, kommunene og Viken Skog informerte alle skogeiere om å rapportere tørkeskader i plantefelt før 15.oktober. Det viser seg at der plantearbeidet har vært riktig utført har det gått overraskende bra. Skogeiere med behov for supplering anbefales å søke på tilskudd til supplering som klimatiltak. Mange velger å vente med supplering til våren 2019 for å være sikker på hvor det må suppleres med nye planter. Mange plantinger fra 2017 og 2018 er i dårlig kondisjon og hvis vinteren kommer med ustabilt snødekke kan avgangen bli betydelig større enn det vi ser nå.
Som med hogstaktiviteten, ble ungskogpleien satt på vent i store deler av fylket da tørken var verst, men høsten har vært ideell for å ta igjen etterslepet av både planting og ungskogpleie.
Kontakt:
Ellen A. Finne, tlf. 33 37 23 47, e-post: fmveeaf@fylkesmannen.no
Ny veksthusteknologi i Tønsberg
Greve Biogass og Den Magiske fabrikken ved Tønsberg har vist seg å være nytenkende på flere områder, og nå i høst ferdigstiller de et pilotveksthus med hel ny veksthusteknologi og dyrkingssystem. Det er et semilukket dobbelt veksthus fylt med såpebobler, som sparer 80 prosent energi og optimaliserer alle dyrkingsforhold, kalt BBBLS. Det gjødsles med Biogjødsel fra fabrikken, i et system kalt Digepoinics.
Det er det første veksthuset i verden med denne teknologien i kommersiell størrelse. Ideen er at det kjøres såpebobler mellom plastlagene som både skygger, isolerer og bidrar til optimale dyrkingsforhold.
I Veksthuset er også et kompetansesenter hvor skolebarn skal hentes inn med biogassbuss og lære om hvordan matavfall, husdyrgjødsel, CO2 og matproduksjon inngår i ny sirkulær økonomi. Ved at CO2 fra biogassproduksjonen benyttes i helårs matproduksjon i veksthus nærmer man seg faktisk et negativt CO2 avtrykk!
Kontakt:
Ingunn Haldorsen Sømme, tlf. 33 37 23 68, e-post: fmveihs@fylkesmannen.no.