Fylkesnytt fra Nordland 2/2018
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Landbruks- og matdepartementet
Nyhet | Dato: 26.09.2018
Fylkesmannen i Nordland er ute med et nytt nummer av Fylkesnytt, blant annet med en artikkel om jordvernkonferansen - Jord i Nord – kor ska vi bygg og kor ska vi gro.
- Jord i Nord – kor ska vi bygg og kor ska vi gro?
- Studietur om økologisk matproduksjon
- Viktig kulturlandskapspris i Nordland
- Hvordan tjene penger på kunnskapen om mat?
Jord i Nord – kor ska vi bygg og kor ska vi gro?
Konferanse om jordvern i Bodø 6.-7. november 2018.
Fylkesmannen i Nordland og organisasjonen Jordvern Nordland samarbeider om konferansen som presenterer ulike innfallsvinkler til vern av matjord.
Med hovedansvaret for lokal arealforvaltning har kommunene en viktig oppgave i å ivareta nasjonale og regionale jordvernhensyn. Prioriteringer må gjøres og vanskelige valg tas. Ofte står samfunnsutvikling og jordvern tilsynelatende mot hverandre. - Er det likevel mulig å finne gode løsninger for alle parter? Dette samspillet ønsker vi å belyse i konferanseprogrammet. Blant foredragsholderne er forskere, politikere, byråkrater og aktivister.
Konferansen skal:
- øke bevisstheten om betydningen av matjord som grunnlag for matproduksjon til framtidige generasjoner
- ruste kommunene til å gjøre bedre valg for framtida
- sette fokus på globale sammenhenger: tenke globalt – handle lokalt
Målgrupper for konferansen er kommunepolitikere, planleggere, entreprenører, landbruksbyråkrater, gårdbrukere, studenter og alle andre med interesse for jordvern.
Kontaktpersoner:
Axel Sveaass, fmnoasv@fylkesmannen.no
Grete Nytrøen Kvavik, fmnogkv@fylkesmannen.no
Studietur om økologisk matproduksjon
Som en del av prosjektet Økomat i Nordland har Fylkesmannen i Nordland arrangert studietur om økologisk matproduksjon 18. – 20. september 2018. Målgruppen var gårdbrukere i Nordland som er interessert i økologisk produksjon og fylkets landbruksskoler. Turen var for dem som ønsket å dra ut for å hente hjem ny inspirasjon og kunnskap.
I løpet av tre dager var vi innom Voss, Aurland, Fresvik, Feios og Vikøyri. Her besøke vi seks dyktige gårdbrukere og Norges eneste økologiske landbruksskole, Sogn jord- og hagebruksskule. Hos gårdbrukerne fikk vi høre om utfordringer og muligheter, og hva som er viktig for å lykkes innen økologisk produksjon av grønnsaker, bær, sau, storfe og melk. På skolen fikk vi blant annet høre om produksjon av grovfôr, jordfruktbarhet og markedsmuligheter.
Det var stor interesse for å delta på studieturen som hadde en øvre grense på 20 deltakere pluss to reiseledere fra Fylkesmannen. Turen var fulltegnet, og vi er glad for at vi tok turen og lot oss inspirere.
Kontaktperson:
Regie Sjø, regie.sjo@fylkesmannen.no
Viktig kulturlandskapspris i Nordland
Kulturlandskapsprisen Nordland har hvert år siden 1997 blitt delt ut under Nordland fylkestings desembersamling. Den er nå etablert som et viktig virkemiddel for å framheve og påskjønne verdifull innsats, og sette fokus på ulike temaer knyttet til å ta vare på verdiene i jordbrukets kulturlandskap.
Prisen setter fokus på landbruket sin viktige rolle som forvalter av kulturlandskapet, og bærer av tradisjoner. Den er satt opp av Fylkesmannen i Nordland, med Landbruksforum Nordland som jury. Forumet er et rådgivende organ for Fylkesmannen i saker på landbruksområdet knyttet til miljø og kulturlandskap.
I landbruksforum deltar representanter for KS Nordland, Nordland Bondelag, Nordland Bonde- og Småbrukarlag, Nordland fylkeskommune, Sametinget, Allskog, Norsk landbruksrådgiving i Nord-Norge og Fylkesmannen i Nordland.
Opp gjennom åra har kulturlandskapsprisen blitt gitt til både bygningsvernprosjekt, gårdbrukere, familier, bygder, grendelag, grunneierlag og faglag.
I 2017 gikk prisen til Uttakleiv Grendelag i Vestvågøy kommune. De fikk prisen for sitt arbeid med å ta vare på natur- og kulturlandskapet, og for å legge til rette for ferdsel og opphold i et storslått og svært populært område på yttersida av Lofoten.
Gjennom tildelingen ble grendelaget hedret for sin ekstraordinære innsats som gjør at besøkende føler seg velkommen og ivaretatt, og får gode opplevelser i landskapet.
I begrunnelsen pekte Landbruksforum Nordland også på at arbeidet til Uttakleiv Grendelag bør være til stor inspirasjon for andre verdifulle og populære natur- og kulturlandskap hvor det er behov for tilrettelegging av ferdselen.
De synlige bevisene for Kulturlandskapsprisen Nordland er et litografi og en ljå. Prisutdelingene gir også god presseomtale, og følges året etter opp med et lokalt arrangement.
Kontaktperson:
Arne Farup, fmnoafa@fylkesmannen.no
Hvordan tjene penger på kunnskapen om mat?
I prosjektet Gårdsturisme og Matopplevelser i Nordland lanseres i disse dager kurset som skal sette gårdbrukere i stand til å konseptuere på matforedlingskompetansen de har. I løpet av kurset skal den enkelte få innsikt i - og forståelse for, hvordan man bygger opp om temaet mat som opplevelse, slik at kundene blir fornøyde. Dette for at de selv i neste omgang kan påta seg å kjøre kurs med bakgrunn i de mattradisjonene de kan og ønsker å videreformidle til andre.
Dette skjer ved å vise både praktiske og teoretiske tilnærminger til temaet. Deltagerne deltar direkte i et unikt matopplevelsestilbud på gård, dernest hører vi om de gode eksemplene fra andre som har etablert seg med lignende tilbud. Og vi får også de siste teoretiske bidragene på fronten. I løpet av de to kursdagene skal vi:
- Lære om gruppesammensetning, og organisering av grupper for å lage mat sammen
- Lære om markedsføring av mat som opplevelseskonsept
- Få innsikt i hvilken rolle økt opplevelse spiller for kunden
- Høre om regelverk for kafedrift, kjøkken som spesialiserer seg på matlagingskurs og servering i utmark
- Høre om de gode eksemplene om hvordan man bygger opp sin egen historie om gården
- Få gode forslag til hvordan man presenterer mat før bespisning
- Snakke om og få gode tips til hvordan man kan gå frem for å finne utsalgspris på matretter og kurs
- Få en introduksjon av konseptet Home Visits
- Ha gode faglige diskusjoner og lage og spise god mat sammen
Dette er et todagers kurs, og blir kjørt i midten av oktober på Tranøy i Hamarøy. Prosjektet er finansiert av Nordland fylkeskommune og Fylkesmannen i Nordland. Den siste har også ledelsen av prosjektet.
Kontaktperson:
Hanne-Sofie Trager, fmnohta@fylkesmannen.no.