Historisk arkiv

Antall landbruksbranner redusert i 2018

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbrukets brannvernkomité har offentliggjort statistikk over landbruksbranner for 2018. Antall branner i driftsbygninger er redusert, men det er en økning i antallet boligbranner i landbruket.

I 2018 ble det registrert 134 branner i driftsbygninger med forsikringsutbetalinger på over 100 000 kroner. Ni av brannene medførte at dyreliv gikk tapt. Siden 2016 har det vært en økning i antall branner i boliger i landbruket. I 2018 var det 198 slike branner.

I 2018 ble antall branner i driftsbygninger redusert, men det var en økning i antallet boligbranner i landbruket.
I 2018 ble antall branner i driftsbygninger redusert, men det var en økning i antallet boligbranner i landbruket. Foto: Landbrukets brannvernkomité/Thor Kr. Adolfsen.

Øker innsatsen for å forbygge boligbranner i landbruket

Landbrukets brannvernkomité jobber målrettet for å forebygge branner i landbruket. Nå skal innsatsen rettes mot bolighus i landbruket. Landbrukets brannvernkomité vil derfor igjen gjennomføre en branntilløpsundersøkelse for å avdekke brannårsaker for boligbranner. Informasjon om brannårsaker vil gjøre det mulig å iverksette tiltak og snu den negative trenden for boligbranner, på samme måte som for driftsbygninger.

Målrettet arbeid har effekt

I 2010 gjennomførte komiteen en branntilløpsundersøkelse hos 2600 bønder, som ga et mer nøyaktig bilde av brannårsaker. Det ble avdekket at nærmere 50 prosent av branntilløpene hadde sammenheng med elektrisk installasjon, og ytterligere 20 prosent med elektrisk utstyr. Innsatsen har derfor blitt rettet mot slike feil. Siden 2014 har om lag 10 000 bønder gjennomført el-kontroll med varmesøkende kamera som har bidratt til at brannfarlige feil har blitt utbedret.

– Det målrettede arbeidet med brannforebygging og gode rutiner i landbruket er viktig. Det er svært positivt at man kan få til gode effekter av samarbeidet mellom private og offentlige aktører, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.  

Samarbeid mellom private og offentlige aktører har vært positivt i det brannforebyggende arbeidet: I 2016 kom det krav fra forsikringsbransjen om deltakelse på kurs for å lære mer om brannsikkerhet, og fra 2017 krav fra Mattilsynet knyttet til brannalarmen i husdyrbygg. Det målrettede arbeidet har bidratt til at antallet branner i husdyrbygg har gått betydelig ned.

Landbrukets brannvernkomité

Landbrukets brannvernkomité er et samarbeid mellom sentrale aktører innen landbruksnæringen, brann- og bygningsmyndighetene og forsikringsnæringen. Komiteen arbeider for å forebygge og begrense omfanget av branner i landbruket.