Fylkesnytt fra Oslo og Viken 1/2019
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Landbruks- og matdepartementet
Nyhet | Dato: 16.01.2019
Nyetablerte Fylkesmannen i Oslo og Viken er ute med sitt første nummer av Fylkesnytt, de har blant annet en artikkel om Oslo og Viken som har to finalister til den nasjonale finalen om Bedriftsutviklingsprisen.
- Rekordavvirkning i Østfold i 2018
- To av tre finalister fra Oslo og Viken
- Utlysning av klima- og miljømidler 2019
- Kurs om solenergi i landbruket
- Dyreassisterte intervensjoner – utvikling av fagskole og samarbeid med Østerrike
Rekordavvirkning i Østfold i 2018
De høye tømmerprisene førte til rekordavvirkning i 2018. Da ble det hogd 850.000 kubikkmeter, noe som trolig er «all time high» innenfor det tidsrommet hvor vi har pålitelige målinger.
Fram til nå er det 2015 som har hatt rekorden med 770.000 kubikkmeter, nå er altså den rekorden kraftig slått. Anslagsvis 30-40 prosent av volumet eksporteres, resten foredles innenlands. En god del av massevirket foredles i Østfold, det vil si av Norske Skog Saugbrugs i Halden og av Borregaard i Sarpsborg.
To av tre finalister fra Oslo og Viken
Av fjorten fylkesvinnere er tre videre til den nasjonale finalen om Bedriftsutviklingsprisen. To av disse er fra Oslo og Viken. Ask Gård Foredling AS produserer håndlaget, økologisk spekemat, og Kringler gjestegård arrangerer konferanser og selskaper hvor de serverer egenprodusert mat.
Økologisk spekemat
Kristoffer og Anne Marthe Evang flyttet til familiegården i Ringerike i 2013. Planen var å arbeide med kunst, men en lidenskapelig interesse for mat førte til at de i stedet satte i gang produksjon av spekepølse. På gården produserer de utelukkende økologisk spekemat, som de eneste i Norge. Alle produktene er laget for hånd på lokale råvarer, og er uten kunstige tilsetningsstoffer. Ask Gård Foredling AS har tidligere fått en rekke utmerkelser for sin spekemat.
Gjestegård med fokus på lokalmat
Ekteparet Hilde Olstad og Helge Opsahl driver Kringler Gjestegård. Gården overtok de fra Helges foreldre i 1996, og den gamle tømmerlåven fra 1876 ble totalrestaurert slik at de fra 2001 kunne ta imot gjester til en moderne konferanse- og gjestegård. Kringler satser stort på matservering og har et profesjonelt kjøkken. Gjestene serveres smakfulle, spennende retter laget på lokale råvarer. Mye av råvarene er egenproduserte. Gården har skotsk høylandsfe og frilandsgris, og produserer også mye av grønnsakene og urtene de bruker selv.
Om prisen
Hvert år deler Innovasjon Norge ut bedriftsutviklingsprisen til en suksessbedrift med basis i landbrukets og bygdenes ressurser. Først kåres fylkesvinnere, og deretter kåres en nasjonal vinner. Årets vinner av den prestisjetunge prisen offentliggjøres i Berlin 17. januar under den internasjonale mat- og reiselivsmessa Grüne Woche, og mottar en premie på 250 000 kroner.
Utlysning av klima- og miljømidler 2019
Fylkesmannen i Oslo og Viken lyser nå ut klima- og miljømidler for 2019. Midlene skal gå til prosjekter med fokus på miljø- og klimavennlig matproduksjon, matproduksjon tilpasset endrede klimaforhold og prosjekter som kan bidra til å øke miljøbidraget fra landbruket.
Rammen for Oslo og Viken er på totalt 1 450 000 kroner og søknadsfristen er 1. mars 2019.
Både landbruksforetak, forskningsmiljøer, kompetansebedrifter og andre bedrifter, kommuner, fag- og næringsorganisasjoner kan søke.
Kurs om solenergi i landbruket
Kurset er fulltegnet og i løpet av 3 kurskvelder i januar vil 40 bønder samles i på Kalnes i Østfold for å lære mer om bruk av solenergi på egen gård. Kurset vil gi deltagerne kunnskap til å kunne gå videre i planer om å investere i små og større solenergianlegg.
Målgruppen for kurset er bønder som allerede har investert i gårdsvarmeanlegg og ønsker å bli mer selvforsynt med strøm, og bønder som vil se kombinasjonsløsninger av varm og strøm fra solenergi opp mot eksisterende oppvarmingssystemer.
I løpet av kurset vil deltagerne lære å vurdere om solenergi er lønnsomt på sin gård, og få kunnskap om tekniske løsninger, dimensjonering og kriterier for støtteordninger.
Kurset arrangeres av Interreg-prosjektet COBEN, Klima Østfold og Fylkesmannen i Østfold i samarbeid med Solenergiforeningen og Norges Vel.
Dyreassisterte intervensjoner – utvikling av fagskole og samarbeid med Østerrike
Hvam videregående skole på Romerike er kjent for sitt høge fagnivå innen tradisjonell husdyrproduksjon. Nå tar skolens ledelse og lærere skrittet videre og vil bli mer systematisk i hvordan dyr kan være medhjelpere for å fremme menneskers helse og mestring.
Hvam har foredlingsbesetning på svin og produserer elitemelk på 27. året. Men hest, hund og høner er også viktige dyreslag på Hvam. På Hvam blir mange husdyrslag brukt i undervisning for elever med særskilte behov. Skolen har flere lærere som er engasjert i å bruke husdyr i undervisningen. Innen naturbruk på videregående nivå er skolen i startgropa for å utvikle en praktisk, høyere utdanning (fagskole) innenfor fagområdet dyreassisterte aktiviteter (DAI).
Naturbrukslærere på studietur til Østerrike
I Østerrike har de kommet langt i systematisering og godkjenning av gårder med dyreassisterte intervensjoner. Ansatte ved Hvam, Inn på tunet-bønder på studietur og representanter fra Fylkesmannen i Oslo og Viken har vært i Østerrike for å lære mer om innhold, gjennomføring og organisering av deres tilbud. Her fikk de innsikt i ÖKL – et østerisk sertifiseringssystem for DAI-gårder og fikk besøke gårder som er ÖKL-sertifisert. De besøkte også en av landbrukets fagskoler som både er sertifisert og underviser sine elever i DAI og en høgskole som tilbyr høyere utdanning både på hel- og deltid.
Besøk av fagfolk fra Østerrike
To eksperter på dyreassisterte intervensjoner fra Østerrike besøkte Norge i oktober 2018. Walburga Siebenhofer og Hans Brückler har 25 års erfaring med metodisk bruk av husdyr i sitt Inn på tunet-arbeid. Tidligere har gården deres Guat leb’n i Steiermark i Østerrike blitt besøkt av flere grupper fra Norge. Siebenhofer og Brückler holdt foredrag for flere norske Inn på tunet-tilbydere om sin drift og sertifiseringsprosessen for DAI-gårder i Østerrike. Mange av de norske Inn på tunet-tilbyderne bruker husdyr som miljøskapere i sine tilbud, som har preg av dyreassisterte aktiviteter.
Siebenhofer og Brückler besøkte sammen med flere Inn-på tunet-tilbydere og andre interesserte tre IPT-gårder i regionen: Abildsø gård i Oslo som har tilbud for skoleelever, Hauger gård i Fet kommune som har arbeidstrening og dagtilbud for personer med demens og Hvam vgs i Nes som bruker husdyr i undervisningen for elever med særskilte behov.
Et samarbeid mellom skoler og fagmiljø i Østerrike og Norge synes veldig interessant, og er aktuelt å følge opp både på videregående- og fagskolenivå.