Historisk arkiv

Strengere mot dyreeiere som bryter regelverket for dyrevelferd

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

I 2018 ble det avdekket flere tilfeller der dyr ble alvorlig vanskjøttet enn tidligere år. Antallet dyreeiere som har fått forbud mot å drive med dyr, er mer enn doblet fra året før, og Mattilsynet har anmeldt flere dyreeiere til politiet.

– Det er viktig for norsk dyrevelferd å slå ned på dyreeiere som ikke behandler dyra bra. Mattilsynet bruker strenge virkemidler mot dyreeiere som bryter regelverket for dyrevelferd, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

– De fleste dyr i Norge har det godt. Det er likevel svært positivt at oppmerksomheten rundt dyrevelferd øker. Økte bekymringsmeldinger fra folk og oppfølging fra Mattilsynet bidrar til at dyr i Norge  får det bedre, fortsetter landbruks- og matministeren. 

Bekymringsmeldinger øker

Mattilsynet sin årsapport om arbeid med dyrevelferd i 2018 viser at antallet bekymringsmeldinger om dyrevelferd fortsetter å øke. I fjor mottok Mattilsynet rekordhøye 12 666 bekymringsmeldinger. De fleste bekymringsmeldingene fra publikum handler om kjæledyr, men det kommer også mange meldinger om hester og en del om produksjonsdyr.

Bruker strenge virkemidler ved grove brudd

Mattilsynet bruker strenge virkemidler mot dyreeiere som har grove brudd på regelverket for dyrevelferd. I 2018 fikk 78 dyreholdere aktivitetsforbud, og det ble avviklet 81 dyrehold. Alvorlig vanskjøtsel av dyr ble avdekket i 63 dyrehold. Dette er en økning fra 42 dyrehold i 2016 og 46 i 2017. Økningen gjelder særlig kjæledyr, men også storfe og sau. For svin er det en nedgang fra de to årene før.

Prioriterer tilsyn der det er størst risiko for at dyra ikke har det bra

I 2018 utførte Mattilsynet tilsyn med dyrevelferden i 7 857 dyrehold. Mattilsynet prioriterer å føre tilsyn der det er størst risiko for at dyrene ikke har det bra. Selv om det avdekkes utfordringer hos en del dyreholdere og i enkelte produksjonsformer, er tallene for alvorlig vanskjøtsel og bruken av de strengeste virkemidlene lave, sett i forhold til antall dyrehold og antall tilsyn. Det er likevel alvorlig for dyrene det gjelder når de over tid ikke får nødvendig tilsyn og stell, eller tilstrekkelig fôr og vann.