Stordalen Gardsbruk vinner bedriftsutviklingsprisen i landbruket
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Landbruks- og matdepartementet
Nyhet | Dato: 08.11.2019
Stordalen Gardsbruk står bak verdens beste geitost. I 2018 vant brunosten fra Tinn supergull og ble verdens nest beste ost i Oste-VM i Bergen. I dag stikker gardsbruket av med Bygdeutviklingsprisen i Telemark og 50 000 kroner.
Stordalen Gardsbruk drives av Barbro Stordalen og Ronny Eiksund Sterten som tok over gården i 2006. Samme år kjøpte de også Bergstaulen av Norsk Hydro. På gården som ligger en drøy mil vest for Rjukan, drives det ordinært setervirksomhet med geiter og ysting og salg av ost. I 2014 sto en ny driftsbygning til sau- og ammekuproduksjon klar på gården. I dag driver paret en allsidig gårdsdrift, basert på gamle mattradisjoner og bærekraftige produksjonsmetoder.
Fremragende ambassadør
- Stordalen Gardsbruk er en viktig aktør med mange sysselsatte i lokalmiljøet. De er en betydelig bidragsyter til å holde kulturlandskapet i hevd i nærområdet. De er opptatt av å bevare gamle dyreraser og bruke lokale ressurser. Barbro har et stort nettverk og er en fremragende ambassadør for Tinn kommune, sier Anniken Damm-Larsen, regiondirektør for Innovasjon Norge i Vestfold og Telemark.
Osteproduksjonen på gården er basert på lokale oppskrifter overført fra tidligere generasjoner. De lager flaggskipet Tinntradisjon, som er en helfeit brun geitost, Geite Rjome (rømme), Geitesmør, Gausta, hvit geitost, Dravle (cottage cheese) og Raudravle (som gomme). Etterspørselen etter ostene er stor.
Stor etterspørsel
- Det har alltid vært stor pågang etter produktene våre men etterspørselen eksploderte etter oste-VM, med forespørsler fra hele verden, forteller Stordalen. De kunne solgt uante mengder. Det som er viktig for Stordalen Gardsbruk er allikevel å prioritere de allerede faste kundene som har vært bærebjelken i økonomien. Stordalen driver også med tradisjonsbakst som Tinnlefser og Brau (flattbrød) av poteter, samt skinn og gressforet kjøtt fra dyrene. Den senere tid har Stordalen også startet med prøveproduksjon av ostekonfekt, i samarbeid med Fruktkonfekt.
-Det er utrolig spennende å bruke tradisjonsprodukter i ny drakt, sier Barbro Stordalen. Å skape nettverk etter behov og delta i nettverk på tvers av fag har vært veldig viktig og lærerikt for Stordalen Gardsbruk.
I samspill med naturen
All produksjon på gården er basert på egenprodusert grovfor og beite med tilførsel av litt kraftfôr. Foretaket leier flere gårder for å skaffe nok grovfôr i tillegg til utmarksbeite. Rester fra osteproduksjonen blir fôr til egne griser. Stordalen har et bevisst forhold til at de ønsker å utnytte gårdens ressurser på en best mulig og bærekraftig måte.
- For oss er det viktig å drive i samspill med naturen, vi ønsker å forvalte naturen, ikke å forbruke den, og vi ønsker å gi fra oss gården i god stand til neste drivere, sier Stordalen.
- Stordalen Gardsbruk har ambisjoner og har vist at de er gode på å utvikle nye og spennende produkter basert på lokale og tradisjonelle ressurser. Foretaket er innovativt og nyskapende og tør å gå sin egen vei, avslutter Damm-Larsen.
Fakta om bedriftsutviklingsprisen i landbruket:
- Innovasjon Norge deler hvert år ut bedriftsutviklingsprisen i landbruket på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet.
- Det er en bedrifts- og næringsutviklingspris for de som har etablert en vellykket bedrift eller næring med basis i bygdenes og landbrukets ressurser.
- Det kåres en vinner i hvert fylke som får 50 000 kroner.
- De fylkesvise vinnerne deltar så i den nasjonale konkurransen om 250 000 kroner.
- Den nasjonale prisen vil bli delt ut under Internationale Grüne Woche i Berlin i januar 2020.
- Les mer om Bedriftsutviklingsprisen i landbruket og se oversikt over årets vinnere hos Innovasjon Norge