Matministeren vil styrke samarbeidet som skal redusere matsvinnet
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Landbruks- og matdepartementet
Nyhet | Dato: 30.10.2019
Landbruks- og matminister Olaug Bollestad mener samarbeidet for å redusere matsvinnet her i landet bør styrkes, og vil invitere flere av aktørene som jobber med mat- og matsvinn til et felles møte. Dette for å skape en bedre forståelse for hvor- og hvorfor svinnet oppstår, og hvordan vi bedre kan løse problemene gjennom å jobbe sammen – fra bonde til forbruker.
Landbruks- og matminister Olaug Bollestad roste matredderselskapet Too Good To Go og deres lansering av en ny kunnskapsbase mot matsvinn. Nettsiden inneholder informasjon, nyttige tips og linker til andre ressurser i Norge innenfor matsvinn. Målet er å bidra til å samle husholdninger, bedrifter, politikere og de som underviser til en felles innsats i kampen mot matsvinnet – en nødvendighet for å nå målet om å halvere matsvinnet innen 2030, mener Too Good To Go.
– Vi trenger tiltak som har effekt. Derfor er det fint å se at Too Good To Go har lansert denne nye kunnskapsbasen. Vi politikere trenger noen som holder oss litt i ørene og krever at vi lager rammeverk som fungerer, sier landbruks- og matministeren.
Bredere samarbeid mot matsvinn
Too Good To Go jobber for å redusere matsvinn, blant annet gjennom en egen app som knytter butikker og spisesteder med mat til overs, opp mot forbrukere og organisasjoner som kan nyttigjøre seg av mat som ellers står i fare for å bli kastet. Siden oppstart i 2016 har over 2,4 millioner måltider blitt "reddet" gjennom appen i Norge. Med den nye kunnskapsbasen ønsker Too Good To Go å legge til rette for et enda bredere samarbeid for å kutte matsvinnet.
Matsvinnproblemet
1/3 av all maten som produseres i verden ender opp som matsvinn, og her i Norge kaster vi minst 385 000 tonn mat hvert år - nok til å mette nesten 800 000 mennesker.
I Norge kaster vi mat til en verdi av over 21 milliarder kroner årlig. Å sørge for at maten som produseres havner i magen og ikke i søpla er derfor viktig både for matsikkerhet, miljø og økonomi.