Historisk arkiv

Vil forbedre importkontrollen av planter og frø

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Sjukdommer og skadedyr som følger utilsiktet med planter og frø som importeres kan gjøre stor skade. Nå skal forskere, sammen med grøntnæringen, Hageselskapet og Naturvernforbundet se på muligheter for å få bedre importkontroll.

Brunsneglen kanskje det mest kjente eksempelet på en skadegjører som har kommet utilsiktet til landet gjennom planteimport. Den har sin naturlige utbredelse på den Iberiske halvøy og i sørlige Frankrike, men finnes i dag i hele Skandinavia. Den ble oppdaget i Norge i 1988 og har siden spredd seg alarmerende raskt gjennom transport av jord, kompost og plantemateriale. Arten utkonkurrerer den vanlige norske skogsneglen (A. ater) og kan gjøre stor skade på vegetasjon og matvekster. 

Ikke kast hageavfall i naturen

Rundt 15 prosent av de identifiserte fremmedartene har kommet til Norge som blindpassasjerer. Det skjer for eksempel ved at de finnes i jorda til importerte planter eller at de følger med som forurensning i frøblandinger. Sporer fra fremmedarter av mikroorganismer finnes i jorda på mange importerte planter, og flere har kommet  ut i naturen der de kan ta livet av norske løvtrær. Dette kan skje for eksempel ved at hageavfall blir kastet i naturen.

Saken fortsetter under bildet.

Brunsnegle (Arion lusitanicus)
Brunsneglen (Arion lusitanicus) har sin naturlige utbredelse på den Iberiske halvøy og i sørlige Frankrike, men finnes i dag i hele Skandinavia. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Bedre kontrollsystemer

I det nye prosjektet STOPPEST skal forskerne finne ut hvor godt dagens kontroll av planteskadegjørere ved import av planter og frø faktisk fungerer, og om det går an å lage bedre kontrollsystemer enn de vi har i dag. Målet er å bidra til at innføringen og spredningen av fremmede arter reduseres, heriblant svært alvorlige sykdomsfremkallende organismer.

STOPPEST (2020-2024) er finansiert av Forskningsrådet og koordineres av NIBIO med Sveriges Landbruksuniversitet som samarbeidspartner. Brukergruppen består av Gartnerhallen, Norsk Gartnerforbund, BAMA, NLR, Det norske hageselskap, Plantasjen, Naturvernforbundet og NORGRO.