Presseinvitasjon:
Statsråd på slang i Edens hage
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Landbruks- og matdepartementet
Nyhet | Dato: 07.09.2020
Landbruks- og matminister Olaug Bollestad reiser til fruktbygda Gvarv den 8. september.
Gvarv i Telemark kaller seg bare "fruktbygda" i Norge og mener sjølv de har de herligste plommene, den beste eplemosten og verdens nordligste vingård. Uansett, bygda har tusenvis av frukttrær, og hvert år leverer dyktige bønder 3000 tonn epler og 1000 tonn plommer, kirsebær og moreller.
– Det høres ut som om jeg kommer til Edens hage. Jeg skal i hvert fall delta i årets eplehøst, smake på frukten, og høre mer om dette nettverket av produsenter som har har klart å skape en en felles identitet og en frukssuksess, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF).
Se programmet her:
Telefrukt AS. Kl 1115 -1245
(Sauheradvegen 111, 3810 Gvarv)
Telefrukt AS pakker moreller, plommer og epler og er Norges største fruktpakkeri og -lager. Telefrukt AS har fokus på utvikling og marked; de har investert i et nytt ULO lager (Ultra low oksygen) og satser på utvidet sesong av norske epler i butikk. De har også vært med på å utvikle Telemarksepler, Telemarksplommer og Telemarksmoreller som er beskyttede betegnelser. I dag kommer hvert 4. eple i Norge fra Telemark.
Jarl Olav Rugtveit, fruktbonde. Kl 1300-1400
(Norsjøvegen 191, 3812 Akkerhaugen)
Her er det satt av tid til presse og bilder når statsråden høster Sommerred epler fra høsteplattform
Jarl Olav Rugtveit driver 220 dekar med eple og 120 dekar med plomme. Han er en innovativ fruktprodusent og var den første i Telemark som skaffet seg høsteplattform.
Lindheim Fruktgård. Kl 1415-1515
Tinghaugvegen 101, 3810 Gvarv
Ingeborg Lindheim er fjerde generasjon frukt- og bærprodusent på Lindheim. I dag produseres det kirsebær, moreller, plommer og epler på totalt 120 dekar. På Lindheim brukes en stor andel av gårdens frukt og bær i produksjon av cider og øl, som også selges til restauranter. Noe går til eksport.
Fruktbygda SA.
Fruktbygda SA er et nettverk av produsenter av mat, drikke og opplevelser som har gått sammen for å skape en unik og felles identitet. Formålet er å fremme lokale produkter, tradisjoner og gi både lokale og besøkende innføring i en meget aktiv næring.
Sagaplant AS. Kl 1525-1625
(Prestegardsvegen 17, 3812 Akkarhaugen)
Sagaplant AS skal sikre produsenter av frukt-, bær- og grøntanleggsplanter tilgang på sykdomsfritt og sortsekte materiale av god kvalitet, tilpasset det norske klimaet. For bærdyrkere og plateprodusenter i hele landet, er dette med på å sikre stabile avlinger av god kvalitet. Dette er en viktig faktor i det grønne skiftet og bioøkonomien. Sagaplant AS har også spesialisert seg på oppbevaring av vegetativt genetisk materiale ved kryopreservering, morplanter i veksthus og som beplantninger på sitt frilandsareal.
Kontaktperson under turen:
Kommunikasjonssjef i Landbruks- og matdepartementet:
Ottar Løvik, 48140477