Modernisering til bærekraftig og klimavennlig gårdsdrift
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Landbruks- og matdepartementet
Nyhet | Dato: 27.07.2021
Hvordan kan vi håndtere restråstoff fra gårdsbruk på en mest mulig bærekraftig måte? Et forskningsprosjekt ved Mære landbruksskole skal bruke restråstoff fra jordbruk og skogbruk til å lage verdifulle produkter og samtidig reduser klimagassutslipp og avfall.
– En viktig utfordring for landbruket i årene framover vil være å redusere utslippene i jordbruket uten at det går på bekostning av produksjonen. Vi trenger mer kunnskap om hvordan vi kan utnytte ressursene i landbruksnæringen på en bærekraftig og effektiv måte, sier Landbruks- og matminister Olaug Bollestad.
I 2019 ble jordbruket den første næringen til å inngå en intensjonsavtale med regjeringen om å arbeide for å redusere klimagassutslippene og øke opptak av karbon fra jordbruket. Jordbruket forpliktet seg til å redusere klimagassutslippene med 5 millioner tonn CO2 i perioden 2021 til 2030.
I forskningsprosjektet RESTORE skal det undersøkes hvordan restråstoff fra lokalt jordbruk og skogbruk kan brukes til å danne verdifulle produkter og samtidig redusere klimautslipp og avfall. En viktig del av prosjektet er blant annet å demonstrere produksjon av biokull og hvordan biokull kan brukes på ulike måter for eksempel i jord, i husdyrgjødsel, til rensing, i fòr eller i kompost. RESTORE skal også integrere ulike metoder som biokullproduksjon, biogass-produksjon og kompostering for en mest mulig bærekraftig håndtering av restråstoff på gården. Hovedformålet med prosjektet er å arbeide mot en lokal sirkulær økonomi hvor alle biologiske ressurser på Mære landbruksskole utnyttes til sitt fulle potensiale.
RESTORE finansieres gjennom BIONÆR-programmet i Forskningsrådet og ledes av Mære landbruksskole i tett samarbeid med SINTEF, NIBIO og NGI.
Et senter for forskning og innovasjon
På Mære landbruksskole ligger Landbrukets klima og energisenter. Senteret er en arena for forskning og utvikling for klimatiltak i landbruket og finansieres av offentlige etater, deriblant Landbruks- og matdepartementet. I 2021 etableres det en Innovasjonslab på senteret. På Innovasjonslabben skal innovasjonsmiljøer, bedrifter og gründere teste og utvikle ny teknologi og løsninger for et grønnere og mer bærekraftig landbruk