Historisk arkiv

Bollestad vil rekruttere flere til mat- og måltidsbransjen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Det er stort behov for fagarbeidere i alle deler av mat- og måltidsbransjen. Koronapandemien og utfordringer med rekruttering over tid, gjør Bollestad bekymret for å miste fagfolk. Nå vil hun bidra til en nasjonal kampanje for å øke rekrutteringen til mat- og måltidsbransjen.

– Nå vil vi kjøre i gang en rekrutteringskampanje for å få flere til å velge utdanning og yrke innen mat- og måltidsbransjen. Det er så mange muligheter og karriereveier i denne bransjen. Den nasjonale rekrutteringskampanjen skal vise fram de mange gode mulighetene, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad. 

Kokkelærlinger har forlenget læretiden

Lærlingene som jobber på restaurant har blitt sterkt påvirket av pandemien. Kokkefaget er særlig rammet. Over halvparten av de permitterte lærlingene i mai 2021 (363 av 532) er lærlinger i restaurant- og matfag. En stor del av disse er lærlinger i Oslo. Nå har restaurantene i Oslo åpnet igjen, og det gjør at lærlingene endelig kan komme tilbake på jobb. Kjøkkensjefen på Grand Cafe, Roar Sandvik, har et sterkt engasjement for lærlingene sine. Han har vært svært opptatt av at lærlingene måtte være på plass da Grand Cafe åpnet dørene igjen.

– Mange kokkelærlinger har måtte forlenge læretiden, da også de har blitt permittert. Det er godt at restauranter tar inn lærlingene så fort de åpner dørene igjen. Det er viktig for at lærlingene skal få fullført opplæringen sin, sier Bollestad. 

Fra venstre: Chriss Bredesen, Nicolai Larsen , Sari, Landbruks- og matminister Olaug Bollestad og kjøkkensjefen Roar Sandvik.
Fra venstre: Chriss Bredesen, Nicolai Larsen , Sari, Landbruks- og matminister Olaug Bollestad og kjøkkensjefen Roar Sandvik. Foto: Landbruks- og matdepartementet.

Skal vise bredden av karrieremuligheter

– Uten en rekrutteringskampanje risikerer vi at permitterte og oppsagte fagarbeidere slutter for godt. Det er også fare for at potensielle fremtidige fagarbeidere velger bort utdanning og karriere innenfor bransjen, sier Bollestad.

Rekrutteringskampanjen vil vise nåværende og fremtidige fagarbeidere bredden av arbeidsmuligheter, og legge grunnlag for økt rekruttering av arbeidstakere med god kompetanse til mat- og måltidsbransjen. Rekrutteringskampanjen må være bredt forankret, med representanter fra skole, skoleeier og aktører fra mat- og måltidsbransjen.

Målgruppene for kampanjen vil være barn og unge, og deres foresatte. Det vil være et mål å etablere nye arenaer, digitalt og fysisk, der bransjen kan vise barn og unge hvilket spenn av karrieremuligheter man har. Det vil være nyttig å utvikle en felles verktøykasse til bruk i hele landet om hvordan man kan vise frem bredden av utdannings- og karriereveier.

Sysselsetter over 200.000 personer

Arbeidsplassene i mat- og måltidsbransjen er spredt over hele landet og har stor betydning for lokal verdiskaping og næringsutvikling. Bransjen sysselsetter over 200.000 personer innen landbruk, matindustri og servering, og har en samlet årlig verdiskaping på over 200 milliarder kroner. I takt med økende krav til kompetanse generelt og et kommende generasjonsskifte i flere deler av bransjen, er det et stadig større behov for fagarbeidere.

Mat- og måltidsbransjen omfatter utdanningstilbud, virksomheter, institusjoner og yrkesgrupper som er involvert i verdikjeden for mat, fra matindustri og lokal/småskala bearbeiding til restaurant- og institusjonsbord.

Fallende rekruttering

Rekrutteringen til bransjen har imidlertid vært fallende over lang tid. Søkertallene til utdanningsprogrammet restaurant- og matfag har sunket, og frafallet fra utdanningen er stort. Den pågående pandemien har fått konsekvenser for mange aktører i mat- og måltidsbransjen. Dette har i sin tur rammet lærlingene innen restaurant- og matfag i særlig grad.

Rekrutteringskampanjen er en oppfølging av rapporten "Uten fagarbeidere – ingen matnasjon"

Et bredt sammensatt utvalg, ledet av adm dir i Ungt Entreprenørskap, Grete Ingeborg Nykkelmo, la i februar 2021 fram sin rapport "Rekruttering til mat- og måltidsbransjen, en lite kjent karrierevei". Rapporten inneholder forslag til en rekke tiltak for at flere unge mennesker skal velge mat- og måltidsbransjen som sin karrierevei.

Utvalget framhever denne bransjen som en god karrierevei som gir gode arbeidsmuligheter i form av trygge og interessante arbeidsplasser. Utvalget foreslår i alt 24 tiltak rettet mot ulike samfunnsaktører som til sammen skal bidra til å øke rekrutteringen. De fleste av tiltakene er innrettet mot utdannings- og kompetansetilbudene. Det foreslås blant annet å utrede et nytt navn på fagutdanningen, forsterket samarbeid mellom grunnskole og videregående skole og en femårig nasjonal rekrutteringskampanje.