Historisk arkiv

I dag er verdens melkedag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

I dag markeres verdens melkedag. I denne saken finner du viktige nøkkeltall for norsk melkeproduksjon.

95 prosent av melkekyrne er av rasen Norsk Rødt Fe. Denne kurasen produserer både melk og kjøtt. Derfor har kurasen også fått kallenavnet kombiku. Disse kuene har god dyrehelse og god fruktbarhet, og friske dyr gir lavere klimagassutslipp. Norsk storfeavl er i verdensklasse, og avlsmateriale fra norske kyr blir eksportert til mange land. Ved å systematisk velge ut dyr som utnytter fôret bedre, og slipper ut mindre metan, blir det mindre klimagassutslepp. Over 80 prosent av fôret til kua er produsert i Norge, og det jobbes for å øke denne andelen.

Kyr på jorde.
Kyr på jorde. Foto: Torbjørn Tandberg

I Norge har vi nesten 6925 gårder som driver med melkeproduksjon. Det finnes rundt 212 000 melkekuer i landet, og rundt halvparten av disse er nå i løsdriftsfjøs. I Norge er det ca gjennomsnittlige 30 kuer per gård som driver melkeproduksjon. Gårdene er av ulik størrelse og 59 prosent av de norske gårdene har færre enn 30 kuer. Det er flest melkegårder i Trøndelag (ca. 1400 gårder og 47 000 kuer), Rogaland (ca. 1100 gårder og 40 000 kuer) og i Innlandet (ca. 1300 gårder og 37 000 kuer)

Både i Norge og internasjonalt jobber meieriindustrien kontinuerlig for at produksjonen av meieriprodukter skal ha så liten negativ innvirkning på miljøet som mulig.