Innovasjonslab for klimasmart og bærekraftig landbruk
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Landbruks- og matdepartementet
Nyhet | Dato: 05.03.2021
Landbrukets klima og energisenter ved Mære landbruksskole (Mære) fikk 3 millioner kroner over statsbudsjettet i 2021 til å videreutvikle seg som en forsknings- og utviklingsarena for klimatiltak i landbruket. De skal blant annet etablere en Innovasjonslab hvor innovasjonsmiljøer, bedrifter og gründere kan teste og utvikle ny teknologi og løsninger for et grønnere og mer bærekraftig landbruk.
Innovasjonslaben har som hovedmål å ta forskningsresultater og nyskapende klimatiltak til næringslivet gjennom produktutvikling, testing og demonstrering av nye løsninger. Ved å skape nye produkter og løsninger i samspill med sluttbruker, innovasjonsmiljøer og næring vil laben bidra til grønn vekst og bærekraftig utvikling.
– Landbruket spiller en viktig rolle i det grønne skiftet og i å gjøre Norge til et lavutslippsland. Et framtidsrettet landbruk krever kunnskap og klimasmart teknologi som bidrar til økt produktivitet og best mulig bærekraftig utnytting av arealressursene våre, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.
Testarena for fremtidens landbruksteknologi
En av bedriftene som samarbeider med Mære er AutoAgri. Bedriften har de siste årene utviklet en selvkjørende traktor som ved hjelp av GPS, radar og andre sensorer kan jobbe både dag og natt uten at fører er tilstede. Bedriften har under utviklingsprosessen hatt et tett samarbeid med Mære om blant annet å utforme spesifikasjoner til traktoren. Mære sitt nettverk og kunnskap om landbruksnæringen har vært særlig viktig. En protoype av traktoren er nå ferdigbygd og skal ha sine første felttester ved oppstart av jordbrukssesongen. Ved å bruke midtmonterte redskaper kan vekten på traktoren reduseres som fører til mindre kjøreskader og pakking av jorda, og med det bedre jordhelse. Traktoren har i tillegg lavere driftshastighet og kan utstyres med en helelektrisk- eller hybridmotor som gjør at den har lavere driftskostnader og klimautslipp enn tradisjonelle traktorer. AutoAgri mottar støtte fra Innovasjon Norge.
Biodrone er en annen bedrift som har tenkt å bruke innovasjonslaben. Biodrone utvikler droner som med presisjon kan gjødsle, så eller sprøyte akkurat der det trengs. I tillegg kan dronene med ulike sensorer kartlegge og fjernovervåke jord og avlinger, noe som gir bonden mer informasjon og bidrar til mer effektiv produksjon. Droner unngår også problemene som forekommer av tradisjonelle traktorer, som for eksempel kjøreskader. Mære vil være viktig som en arena hvor Biodrone kan teste dronene og de ulike verktøyene i et kontrollert område. Landbrukskompetansen til Mære vil også være viktig for å gi Biodrone faglig tilbakemeldinger. Biodrone mottar støtte fra Innovasjon Norge og deltar i flere forskningsprosjekt.