Historisk arkiv

Tilsyn med dyrevelferden

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

I 2020 fant Mattilsynet større og mindre brudd på regelverket i 39 prosent av dyreholdene. Omfanget av alvorlig vanskjøtsel av dyr og antallet inngripende tiltak mot dyreholdere er lavt.

Mattilsynet har jobbet med å øke kvaliteten på inspeksjonene og å prioritere de alvorlige sakene. I løpet av fjoråret, førte Mattilsynet tilsyn med 2840 dyrehold, mot 6663 året før. Nedgangen i antall tilsyn skyldes hovedsakelig koronapandemien, men også en styrt utvikling fra Mattilsynets side. Mattilsynet har i løpet av 2020 etablert nye systemer for et mest mulig målrettet tilsyn med dyrevelferden for at tilsynsressursene skal brukes der det er størst fare for at dyr lider.

Et eksempel gjelder bekymringsmeldingene Mattilsynet mottar. Mattilsynet mottar rundt 12 500 bekymringsmeldinger om dyrevelferd årlig. 15-20 prosent av meldingene viser seg å avdekke alvorlige forhold. Alle meldinger blir lest og sortert daglig av et team etter fastsatte kriterier. De alvorligste sakene blir sendt ut til avdelingene for oppfølging.

– God dyrevelferd er viktig i norsk husdyrproduksjon. Derfor er det viktig og riktig at Mattilsynet bruker tilsynsressursene fornuftig og prioriterer tilsyn med dyrevelferd der det er nødvendig, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad. 

To viktige satsinger for Mattilsynet i 2021

Kronisk dårlige dyrehold kan påføre mange dyr lidelser over lang tid, og er krevende å håndtere for Mattilsynets inspektører. I 2020 har Mattilsynet jobbet med å følge opp dyrehold på en mer effektiv og målrettet måte. Målet er avvikling eller varig bedring av dyreholdet innen forsvarlig tid. Arbeidet krever både tid og ressurser, men er av stor betydning for dyrene det gjelder.

I tillegg har Mattilsynet planlagt en tilsynskampanje som skal gi bedre kunnskap om dyrevelferden i norske svinehold. Kampanjen er planlagt i god dialog med både dyrevernorganisasjoner og svinenæringen. Den startet opp i januar 2021 og vil pågå ut første halvår 2022.

Årsrapport Landdyr - Mattilsynets arbeid med dyrevelferd i 2020