Gjenopptar frihandelsforhandlinger med Kina
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Nærings- og fiskeridepartementet
Nyhet | Dato: 07.04.2017
Kina og Norge gjenopptar forhandlingene om en frihandelsavtale senest etter sommeren.
Kinas statsminister Li Keqiang og statsminister Erna Solberg så på da den kinesiske visehandelsministeren Ziyying Fu og næringsminister Monica Mæland i dag signerte avtalen i Folkets store hall i Beijing.
– Jeg er glad for at Kina og Norge nå har avtalt at neste forhandlingsrunde om en frihandelsavtale vil skje innen fem måneder. Det er dette vi håpet på. Det er svært viktig for næringslivet, sier næringsminister Monica Mæland (H).
Mæland og Ziyying De to signerte også en avtale om gjenoppta faste møter i den norsk-kinesiske økonomiske kommisjonen.
Næringsministeren er i Beijing sammen med en rekordstor delegasjon fra norsk næringsliv. Totalt 240 representanter fra til sammen 120 norske bedrifter er på plass i Beijing i forbindelse med statsminister Erna Solbergs offisielle besøk til Kina, som startet i dag.
Statsministeren, næringsministeren og utenriksminister Børge Brende besøker både Beijing og Shanghai. Mandag møter statsministeren Kinas president Xi Jinping.
– Kina er en handelspolitisk stormakt og en svært viktig handelspartner for Norge. Norge og Kina er begge tjent med globalisering og frihandel. Økt næringslivssamarbeid vil styrke norsk økonomi, sier næringsminister Monica Mæland.
Fakta:
- Kina er vår viktigste handelspartner i Asia. I 2016 handlet vi varer med Kina for i underkant av 90 milliarder kroner. I tillegg handlet vi tjenester med Kina for rundt 15 milliarder kroner.
- Omtrent tre fjerdedeler av varehandelen var import. Vi importerer hovedsakelig mobiltelefoner, tilbehør til mobiltelefoner, TV-er, datamaskiner, printere, klær og interiør fra Kina. Det vi selger til Kina er ulike kjemiske produkter, skipsutstyr, sjømat og kunstgjødsel.
- Godt over 100 norskkontrollerte selskaper i Kina har allerede rundt 10 000 ansatte og omsetter for 15 milliarder kroner. Utenrikstjenesten anslår at det reelle tallet for selskaper med norsk tilknytning i Kina er nærmere 200.
Se flere bilder fra besøket på NFDs Flickr-side