Løft for næringslivet
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet
Statsbudsjettet 2014 - Tilleggsproposisjon
Pressemelding | Nr: 74/2013 | Dato: 08.11.2013
Regjeringen tar de første viktige skrittene i arbeidet med å løfte verdiskapningen i Norge.
Regjeringen tar de første viktige skrittene i arbeidet med å løfte verdiskapingen i Norge.
- Regjeringen har startet arbeidet med å sikre næringslivet over hele landet gode rammebetingelser, sier næringsminister Monica Mæland.
Flere av tiltakene i regjeringens tilleggsproposisjon til statsbudsjettet er viktige for næringslivet.
Regjeringen legger opp til å redusere skatter og avgifter, samt å vri sammensetningen av utgiftene og redusere utgiftsnivået, innenfor en ansvarlig ramme av oljepengebruk. Forslagene om å redusere formuesskatten og fjerne arveavgiften har stor betydning for norske bedrifters konkurransekraft og for den langsiktige evnen til å finansisere nye investeringer.
Investeringer i forskning og utvikling (FoU) er helt sentralt for næringslivets framtidige konkurranseevne. Regjeringen foreslår derfor en betydelig satsing på næringsrettet forskning.
- Samlet sett går norsk økonomi godt. Som et høykostland må imidlertid Norge i stadig større grad konkurrere på kunnskap og produktivitet. Regjeringen ønsker derfor å legge til rette for mer forskning i næringslivet, sier Mæland.
Blant annet forbedres Skattefunnordningen ved at grensen for fradrag for egenutførte FoU-prosjekter heves fra 5,5 til 8 millioner kroner. Forslaget vil utløse mer forskning i næringslivet, og styrke omstillingsevne og verdiskaping. Samlet styrking av Skattefunn for 2014, inkludert satsingen fra tidligere forslag til 2014-budsjett, utgjør om lag 250 mill. kroner.
I tillegg foreslås det å styrke ordningen med Brukerstyrt Innovasjonsarena (BIA) med 80 millioner kroner. Ved siden av Skattefunnordningen er BIA det virkemiddelet med bredest nedslagsfelt i næringslivet.
Regjeringen foreslår å styrke tildelingen til Innovasjon Norges nye klyngeprogram med 10 millioner kroner. Det nye programmet bygger på Arena- og Norwegian Centres of Expertise-programmene, og det skal i tillegg etableres et nytt klyngenivå for klynger med globale posisjoner innenfor sine verdikjeder: Global Centers of Expertise.