Historisk arkiv

Hvordan motiveres ansatte og studenter til å kommersialisere sin forskning?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Nærings- og fiskeridepartementet

Menon Business Economics har på oppdrag for NFD levert en rapport som ser nærmere på hvordan vitenskapelig ansatte og studenter ved universiteter og høyskoler i Norge motiveres for å kommersialisere sin forskning.

- Forskning kan skape store verdier for samfunnet, men det er først når forskningsresultater kommersialiseres at det bidrar til å skape arbeidsplasser. Gode kompetansemiljøer øker også konkurransekraften for næringslivet og gjør det mer attraktivt å etablere næringsvirksomhet i Norge. Nettopp derfor vil regjeringen motivere vitenskapelig ansatte og studenter til å kommersialisere sin forskning, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Utredningen er gjort i samarbeid med NIFU og Hans Hvide ved UiB. Formålet med utredningen er å få mer kunnskap om hvordan dagens insentiver for kommersialisering av forskningsresultater i Universitets- og høyskolesektoren virker, og om det er behov for å gjøre endringer i dagens insentivstruktur. Rapporten sammenligner norske insentiver rettet mot faglig personale med tilsvarende innretninger i andre relevante og sammenlignbare land. Rapporten inneholder også forslag til endringer i lovverk og policy/strategi.

Mandatet for utredningen er utformet i samråd med Kunnskapsdepartementet.

Departementet vil nå gå igjennom og vurdere utredningens anbefalinger. Vi vil i dette arbeidet legge opp til muligheter for innspill fra relevante aktører og miljøer. 

Last ned rapporten her.