Åpnet CO2-fangstanlegg med den svenske energiministeren
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Olje- og energidepartementet
Nyhet | Dato: 09.12.2019
9. desember deltok statssekretær Liv Lønnum på åpningen av et pilotanlegg for CO2-fangst hos Stockholm Exergi sammen med den svenske energi- og digitaliseringsministeren Anders Ygeman.
Åpningen fant sted på testanlegget hos Stockholm ExergisVärtaverket. I tillegg til åpningen av pilotanlegget hadde statssekretæren bilateralt møte med energi- og digitaliseringsministeren i Infrastrukturdepartementet, Anders Ygeman.
— Regjeringen ønsker at det norske arbeidet med CO₂-håndtering skal bidra til å få ned kostnadene for etterfølgende prosjekt. Det nordiske samarbeidet på CCS er svært viktig for regjeringen, sier statssekretær Liv Lønnum.
Energimyndigheten i Sverige har gitt 4,3 mill. svenske kroner til piloten som vil teste teknologi for å fange CO₂ fra anlegget.
LES OGSÅ: CO2-håndtering i Norge
Signerte MoU i september
Energiselskapet Stockholm Exergi eies av finske Fortum (50 %) og Stockholm by (50 %). De leverer fjernvarme til mer enn 800 000 husstander i Stockholm og omegn.
Siden fjernvarmen hovedsakelig produseres ved forbrenning av biogent materiale, vil eventuell fangst av CO₂ fra forbrenningen bidra til at en tar CO₂ ut av atmosfæren dersom denne lagres.
Stockholm Exergi var et av flere europeiske industriselskaper som signerte intensjonsavtaler (MoUer) om CO2-håndteringssamarbeid med partnerne i CO2-lagringsprosjektet Northern Lights under den europeiske høynivåkonferansen mellom EU og Norge i september.
— Dette er et viktig steg videre i det nordiske samarbeidet på CO2-håndtering, og Stockholm Exergi er en viktig aktør i Sverige som leder an i utviklingen, sier statssekretær Lønnum.
LES OGSÅ: Viktig milepæl for CO2-prosjekt nådd
Om Norges arbeid på CO2-håndtering
Regjeringen har en ambisjon om å realisere en kostnadseffektiv løsning for fullskala CO₂-håndtering i Norge,gitt at det gir europeisk samarbeid og teknologiutvikling i et internasjonalt perspektiv.
I statsbudsjettet for 2020 har regjeringen bevilget 628 millioner kroner til arbeidet med fangst og lagring av CO2. CCS er også definert som ett av syv innsatsområder for å nå et mål om et klimanøytralt Europa i 2050.
Les mer om regjeringens arbeid med CO2-håndtering her.