Milepæl for samarbeid om CO₂-håndtering i Europa
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Olje- og energidepartementet
Nyhet | Dato: 05.09.2019
Torsdag samlet Olje- og energidepartementet og Europakommisjonen sentrale beslutningstakere fra politikk og industri til høynivåkonferansen om CO₂-håndtering i Oslo.
Under et møte med olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg i februar foreslo EUs klima- og energikommissær Miguel Arias Cañete en høynivåkonferanse om CO2-håndtering (CCS) i Oslo. Møtet i Brussel skjedde i anledning av den fjerde energikonferansen mellom EU og Norge, i regi av Olje- og energidepartementet, Europakommisjonen og Gassnova.
Konferansen i Oslo ble innledet med et høynivåmøte i regjeringens representasjonsbolig i Parkveien med nøkkelpersoner fra myndighetssiden, industrien og organisasjoner. Deretter gikk turen til Operaen.
— Jeg er overbevist om at økt samarbeid er veien å gå for å gjøre CO₂-håndtering til et effektivt klimaverktøy både i Europa og på et globalt nivå. Derfor er det gledelig å se at et stadig større antall aktører nå ser på CO₂-håndtering som en del av løsningen for å få ned utslippene og gjennomføre ambisjonene i Parisavtalen. Denne konferansen har vært en milepæl for samarbeid om karbonfangst og lagring, sier olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg.
Blant deltakerne på konferansen var klima- og miljøminister Ola Elvestuen og generalsekretæren i FNs klimakonvensjon UNFCC, Patricia Espinosa.
Det ble også signert flere intensjonsavtaler mellom Equinor på vegne av partnerne i CO2-lagringsprosjektet Northern Lights og ulike europeiske industriselskaper.
Besøkte CO2-fangstanlegg
På ettermiddagen besøkte EU-kommissær Arias Cañete og olje- og energiminister Freiberg Fortum Oslo Varmes energigjenvinningsanlegg på Klemetsrud i Oslo og CO2-fangstpiloten på anlegget. Fortum Oslo Varme er en av to aktører som gjennomfører forprosjektering av CO2-fangst. På Klemetsrud sorteres avfall og blir til energi gjennom fjernvarme.
Regjeringen har en ambisjon om å realisere en kostnadseffektiv løsning for fullskala CO₂-håndtering i Norge – gitt at det gir europeisk samarbeid og teknologiutvikling i et internasjonalt perspektiv. På EU-siden er CCS definert som ett av syv innsatsområder for å nå et mål om et klimanøytralt Europa i 2050.