Norsk gass og CO2-håndtering er viktig for å nå EUs klimamål
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Olje- og energidepartementet
Nyhet | Dato: 05.02.2019
Tirsdag møtte olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg EUs klima- og energikommissær Miguel Arias Cañete i forbindelse med den fjerde energikonferansen mellom Norge og EU.
På møtet i Brussel understreket både Arias Cañete og Freiberg betydningen av norsk gass i overgangen til et lavutslippssamfunn.
— Slik jeg ser det, vil gass spille en nøkkelrolle i den europeiske energimiksen i flere tiår fremover. Gass er pålitelig, fleksibel og prisgunstig, og har mye å tilby i overgangen til et energisystem med lave utslipp, sa Freiberg i sitt åpningsinnlegg.
CO2-håndtering del av EUs klimastrategi
I november i fjor la Europakommisjonen frem strategien om et klimanøytralt Europa til 2050 i lys av Parisavtalen.
CO2-håndtering (CCS) er definert som ett av sju teknologiske virkemidler for å nå målene i strategien. Under møtet med Arias Cañete var det også enighet om at fangst og lagring av CO2 vil være et viktig virkemiddel for at EU skal nå sine klimamål.
— Det finnes ikke et troverdig scenario som møter målene i Parisavtalen uten bred gjennomføring av CO2-håndtering i Europa. Dette er ingen unnskyldning for å utsette en forandring i energisystemet. CO2-håndtering vil heller ikke konkurrere ut fornybar energi, sier Freiberg.
Konferanse om CO2-håndtering i Norge
I løpet av møtet sa kommissær Cañete at han har tatt initiativ til en konferanse om CO2-håndtering i Norge til høsten.
— Dette er et meget positivt initiativ fra Cañete, som understreker betydningen EU gir til CCS og betydningen de tillegger Norges bidrag. En slik konferanse gir oss mulighet til å sammen identifisere gjenstående hindringer i bruk i stor skala. Samtidig vil en slik konferanse gi anledning til å synliggjøre hvordan det norske prosjektet bidrar til at Europa kan nå sine mål for utslippsreduksjoner. Jeg vil benytte anledningen til å minne EU på at vi trenger støtte, sier olje- og energiministeren.
På energikonferansen deltok blant annet representanter fra Europakommisjonen, Europaparlamentet, Enova, Gassnova og øvrige energiselskaper.