Historisk arkiv

Samtykke til inngåelse av nye kontrakter knyttet til Hod-utbyggingen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Olje- og energidepartementet har samtykket til at rettighetshaverne i Hod-feltet kan inngå vesentlige kontraktsmessige forpliktelser knyttet til utbyggingen av feltet.

- Utbygginger på sokkelen gir store ringvirkninger i form av verdiskaping, arbeidsplasser og aktivitet i norsk leverandørindustri. At Hod-utbyggingen nå er tilbake på skinner, etter usikkerheten skapt av Covid-19-pandemien, er svært viktig for aktiviteten blant annet i Verdal, sier olje- og energiminister Tina Bru (H).

Hod-utbyggingen vil skje ved bruk av Aker BP sine langvarige rammeavtaler med alliansepartnere (Kværner, ABB, Subsea 7, Aker Solutions) og utnytter erfaringer fra en tilsvarende utbygging på Valhall-feltet (Valhall flanke vest).

En av de større kontraktene departementet gir samtykke til inngås med Kværner og bidrar til å sikre aktivitet og sysselsetting ved selskapets verft i Verdal.

Investeringsbeslutning for prosjektet er planlagt i rettighetshavergruppen senest 18. juni 2020. Deretter planlegges det å sende inn en plan for utbygging og drift (PUD) til myndighetene for godkjenning.

Bakgrunn
Vesentlige kontraktsmessige forpliktelser kan ikke inngås før en plan for utbygging og drift (PUD) er godkjent av myndighetene, med mindre olje- og energidepartementet samtykker i dette.

Rettighetshaverne tok beslutning 4. november 2019 om å arbeide videre med Hod-prosjektet frem mot en planlagt investeringsbeslutning i 2020. Investeringsbeslutning for prosjektet er planlagt senest 18. juni 2020, og innlevering av PUD for prosjektet planlegges kort tid deretter.

Kontraktene det nå er søkt om samtykke til å inngå er bl.a. knyttet til brønnhodeplattform, undervannsanlegg og modifikasjoner. Bakgrunnen for å inngå tidlige forpliktelser er at det er viktig for å opprettholde aktivitetsnivået hos alliansepartnerne, slik at synergier fra tidligere utbygginger kan hentes ut.

Videre er det viktig at utbyggingsperioden ikke forlenges, med tilhørende svekket lønnsomhet, og at prosjektet kan gjennomføre tungløft/installasjon sommeren 2021. At en lykkes med dette er viktig for utbyggingskostnader og produksjonsstart.

Kontraktene som er omfattet av søknaden har en samlet verdi på 1,9 milliarder kroner. Kontraktene inngås med forbehold om kansellering. Rettighetshavernes eksponering frem til antatt PUD-godkjennelse for kontraktene det er søkt om samtykke til å inngå, er 200 mill. kroner.

Samtykket vil ikke påvirke myndighetenes behandling av PUD for Hod videreutvikling når denne blir oversendt departementet. Myndighetene vil ved mottagelse av PUD vurdere planen uavhengig av de kontraktsmessige forpliktelser som måtte være inngått og byggearbeider som er utført.

Rettighetshaverne har det fulle ansvar for økonomisk risiko som inngåelse av kontraktene og start av byggearbeid innebærer, herunder at myndighetene kan endre eller unnlate å godkjenne PUD.