Historisk arkiv

Mottar forslag til nasjonal ramme for vindkraft

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Forslaget gir mer kunnskap om de best egnede områdene for vindkraftutbygging. Snart skal olje- og energidepartementet sende forslaget ut på høring og arrangere lokale innspillsmøter.

1. april vil Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) overrekke forslag til nasjonal ramme for vindkraft til olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg og klima- og miljøminister Ola Elvestuen. I forslaget til nasjonal ramme vil NVE peke ut de best egnede områdene for vindkraft på land. Rammen skal også bidra til at vi unngår utbygging av vindkraft i de mest sårbare områdene og der ulempene for store.

— Vindkraft bidrar til verdiskaping, arbeidsplasser og aktivitet, og gir økt tilgang på klimavennlig energi. Den nasjonale rammen for vindkraft på land vil gi oss mer kunnskap om virkningene av vindkraft og identifiserer de områdene som et mest egnet, og de områdene som er mindre egnet, sier olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg.

— Den nasjonale rammen er ingen utbyggingsplan med tallfestede mål, men gir et bedre grunnlag for konsesjonsbehandling. Formålet er å styre lokaliseringen av vindkraft til de mest egnede områdene, fortsetter Freiberg.

— Vi trenger en tydelig nasjonal prioritering av vindkraften for å ivareta hensynet til natur- og kulturmiljøverdiene. Jeg ser fram til å motta NVEs forslag til ramme, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

Høring og regionale innspillsmøter

Nasjonal ramme for vindkraft skal ikke erstatte konsesjonsbehandlingen, men det vil bli vanskeligere å få konsesjon utenfor de utpekte områdene. Olje- og energidepartementet vil om kort tid sende forslaget ut på høring og arrangere innspillsmøter flere steder i landet. I høringen inviterer vi også til innspill på nasjonal ramme som verktøy for å styre lokaliseringen fremover.

— Det er ingen tvil om at vindkraftutbygging skaper debatt, både lokalt og nasjonalt. Urørt natur er viktig for mange nordmenn. Vindkraft er samtidig en stor mulighet for næringsutvikling og vil bidra med klimavennlig energi. Jeg vil understreke at prosessen på ingen måte er avsluttet, og regjeringen er opptatt av å lytte til aktørene som berøres. Jeg vil oppfordre organisasjoner og andre til å komme med innspill, sier Freiberg.

Om nasjonal ramme vindkraft

Nasjonal ramme for vindkraft på land er en oppfølging av stortingsmeldingen om energipolitikken fra våren 2016 (Meld. St. 25 (2015-2016). NVE har vært i dialog med en rekke etater og aktører underveis i arbeidet. Det er etablert et kunnskapsgrunnlag om ulike virkninger av vindkraft, og det er pekt ut de mest egnede områdene basert på vindressurser, nettilgang og viktige miljø- og samfunnsinteresser.

Arrangementet holdes på KS Agenda, Haakon VIIs gate 9, Oslo. Presse som ønsker å delta kan sende en e-post til heen@nve.no. Journalister oppfordres til å ta med pressekort.

I forbindelse med overleveringen vil rapporten, dokumenter og kartløsning bli gjort tilgjengelig på www.nve.no mandag formiddag.

Arrangementet strømmes på https://www.nve.no/ og Facebook.