Ett skritt nærmere et CO2-lager i Nordsjøen
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Olje- og energidepartementet
Pressemelding | Nr: 009/20 | Dato: 05.03.2020
Equinor har sammen med partnerne Shell og Total fullført boringen av en CO2-brønn sør for Troll-feltet i Nordsjøen. Formålet med brønnen var å undersøke om området egner seg for å lagre CO2. De foreløpige resultatene er oppløftende.
— Det er svært gledelig at de foreløpige resultatene fra boringen tyder på at det aktuelle området er egnet for lagring av CO2. Dette er en viktig brikke i regjeringens videre arbeid med fullskalaprosjektet for fangst, transport og lagring av CO2, sier olje- og energiminister Tina Bru (H).
Dersom fullskalaprosjektet realiseres vil brønnen bli brukt til lagring av CO₂ fra Norcems sementproduksjon i Brevik og/eller Fortum Oslo Varmes energigjenvinningsanlegg i Oslo. Det pågår nå kvalitetssikring av teknisk og økonomisk underlag fra prosjektet.
Staten er også i forhandlinger med industrien om eventuell støtte til investering og drift i prosjektet. Brønnen vil også kunne brukes for lagring av CO2 fra fangstanlegg i andre land.
— Regjeringen har en ambisjon om å realisere en kostnadseffektiv løsning for fullskala CO₂-håndtering, gitt at dette gir teknologiutvikling i et internasjonalt perspektiv. Etter målrettet arbeid fra industrien og regjeringen gjennom flere år, begynner underlaget å falle på plass. Jeg jobber nå med å ferdigstille et fullstendig beslutningsunderlag for regjeringen og Stortinget, sier Tina Bru.
Kostnadene for brønnen er delt mellom staten og Equinor, Shell og Total. I arbeidet med undersøkelsesbrønnen er det innhentet et omfattende datagrunnlag gjennom innsamling av kjerneprøver, logging, vannprøver og strømningstest av formasjonen.
Så langt er det påvist forseglende skiferlag og tilstedeværelse av sandsten med god kvalitet i reservoaret. Partnerne i prosjektet skal nå gjøre videre analyser av resultatene, før de etter planen skal ta stilling til innsendelse av en utbyggingsplan for CO2-lageret.
Les mer om regjeringens arbeid på CO₂-håndtering i Norge.