Historisk arkiv

Havvindkonferansen 2020

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Olje- og energiminister Tina Bru holdt dette innlegget på Havvindkonferansen 2020 i regi av Norwegian Offshore Wind Cluster i Oslo 20. oktober 2020.

Sjekkes mot fremføring.

Kjære alle sammen!

Takk for at jeg fikk komme på Havvindkonferansen 2020!

Og takk for at dere ventet på meg!

La meg først dele noen eksempler meg dere for å vise hvor mye som har skjedd på fornybar og havvind de siste månedene:

  • For et par lørdager siden, kunne vi lese i Dagens Næringsliv at Norge er i ferd med å bli en fornybarhovedstad i Europa. Aldri før har flere fornybarselskaper flokket seg til Oslo Børs – verdien på grønne børsnoterte selskaper har firedoblet seg på fire år.
  • Eller NHO-rapporten Grønne elektriske verdikjeder som kom i august. Den viser at norske industrivirksomheter, med sin kompetanse og teknologi, kan konkurrere på globale markeder. Havvind er et av forretningsområdene som trekkes frem med et stort og lovende eksportpotensial.
  • I august gikk utlysningen for et nytt forskningssenter for miljøvennlig energi innenfor havvind. Dette er en satsing på totalt 120 millioner over åtte år.
  • I september deltok jeg på "kick-off" for et prosjekt som skal se på utvikling av norske leveransemodeller innenfor havvind. Dette prosjektet, som ledes av Norsk Industri, støtter vi med 10 millioner.
  • Og ikke minst, da Erna Solberg, foretok det første stålkuttet for Hywind Tampen på Kværner Stord i begynnelsen av oktober.

***

Dette er bare et øyeblikksbilde på den utviklingen vi har sett på havvind i det siste.

Det er ikke noen tvil om at dette er et energiområde som regjeringen har forventninger til i framtiden, og der norske kompetansemiljøer har forutsetninger for å ta nye store steg.

Det handler om å svare på klimautfordringen.

Og det handler om så mye, mye mer.

  • At flytende vindkraft vil bidra til lønnsomme jobber, industriell aktivitet og verdiskaping – og vi skal konkurrere globalt. De store markedene for vindkraft til havs er å finne utenlands, der både kraftprisene er høyere og alternativene på land er dårligere enn i Norge.
  • At vi skal utvikle teknologi og redusere kostnadene for flytende vindkraft. Og det er et av hovedmålene for regjeringen: At utbyggingen av fornybar energi skal være lønnsom.
  • Og ikke minst, at havvind her i Norge skal gi oss mer kunnskap. Som for eksempel hvordan vi best mulig skal sikre sameksistensen mellom ulike havnæringer.

***

I dag har vi fått presentert en rapport fra Menon om virkemidler for å realisere flytende havvind på norsk sokkel.

Vi gleder oss til å lese denne rapporten - og lære av den.

I dette arbeidet trenger vi alle gode innspill, særlig fra de som vet hvor skoen trykker, industrien og næringen selv.

Det er spesielt interessant at rapporten peker på hvordan man kan utløse private investeringer i storskala flytende havvind på norsk sokkel. Dette er viktig. Som dere vet, er vår viktigste oppgave å legge til rette for lønnsom fornybar energi.

***

Regjeringens mål er at denne utviklingen skal fortsette. Det første stålkuttet på Hywind Tampen skal ikke bli det siste.

Og jeg mener vi er på rett vei, med en rekke virkemidler – virkemidler som fungerer.

Som beslutningen om åpne områdene Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II for konsesjonsbehandling av havvindprosjekter.

Vi har ordninger som Enova. De bidrar til små prosjekter innen havvind, og ikke minst store - som støtten på 2,3 milliarder kroner til Hywind Tampen.

Og i statsbudsjettet la vi fram en gjennomgang av noen erfaringer med andre lands virkemidler for utbygging av vindkraft til havs, og pekte på noen viktige hensyn ved utforming av støtteordning for flytende vindkraftprosjekter.

Så skal vi støtte opp om forskning, teknologiutvikling og internasjonalisering:

  • Energi21 er vår nasjonale strategi for forskning, utvikling og kommersialisering av klimavennlig energiteknologi. Her er vindkraft til havs et satsingsområde, med bevilgninger på over 500 millioner kroner de siste ti årene. Det inkluderer to egne forskningssentre.
  • På internasjonalisering har vi GIEK, som bare det siste året har stilt garantier for fire milliarder kroner knyttet til internasjonale havvindkontrakter.
  • Og ikke minst, Norwep som bistår energibedriftene våre ute i verden og har rettet mye oppmerksomhet mot havvind de siste årene.

La det derfor være liten tvil om at regjeringen legger til rette for satsing på havvind. Og at det vil bidra til mer verdiskaping i Norge i årene fremover.

***

Kjære alle sammen,

Omstendighetene vi er i nå, her vi sitter med spritede hender, en meter fra hverandre, er ett bilde på endring.

Men vi vet også at energimarkeder, teknologi og klimaet utgjør et annet bilde på endring..

Denne rapporten vi har fått presentert i dag - og det som diskuteres på denne konferansen - er viktige bidrag for at vi skal få et bedre kunnskapsgrunnlag for politikken vi fører på havvind – nettopp fordi tidene endrer seg..

De endringene skal vi møte offensivt – vi skal se mulighetene og vi skal lykkes med å skape mer.

Lykke til videre i dag – og takk for oppmerksomheten!