Trondheim først ute med bymiljøavtale: - Et viktig skritt mot bedre kollektivløsninger og mer miljøvennlige byer
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Samferdselsdepartementet
Pressemelding | Nr: 21/16 | Dato: 12.02.2016
- Denne regjeringen ønsker å legge til rette for at flere velger å gå, sykle og reise kollektivt. Bymiljøavtaler er et av statens viktigste virkemiddel for å sikre at vi når dette målet. I dag legges et forslag til Norges første bymiljøavtale frem. Når bymiljøavtalen med Trondheim kommer på plass vil staten betale for halvparten av kostnadene ved store og viktige kollektivprosjekt i byen.
Det sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen i forbindelse med at det i dag ble signert et utkast til en bymiljøavtale for Trondheim. Etter behandling i kommunestyret, fylkestinget og regjeringen kan avtalen som det i dag ble lagt frem et utkast til, tre i kraft.
Bedre byer
- Bymiljøavtalene har et mål det er lett å enes om: Byer som er trivelige å bo i, med ren luft, et effektivt kollektivtilbud og gode sykkelveier. Gjennom Miljøpakken har Trondheim allerede kommet godt i gang. Utkastet til en bymiljøavtale bygger videre på og styrker Miljøpakken.
- Trondheim kommune, fylkeskommunen og staten ved Vegdirektoratet og Jernbaneverket har i dette dokumentet lagt frem gode og helhetlige løsninger. Dette er et viktig skritt nærmere målet om bedre fremkommelighet i Trondheim, sier samferdselsministeren.
- Regjeringen vil gjøre det mer attraktivt å velge tog, buss, trikk, t-bane, sykkel eller gange i stedet for bilen. Det er viktig med en samordnet bolig-, areal- og transportplanlegging. Vi må bygge mer og tettere rundt de største kollektivknutepunktene, slik at vi reduserer reisebehovet med bil. Dette er en viktig forutsetning i bymiljøavtalene.
Superbuss
Avtaleutkastet legger blant annet opp til at det skal utvikles et superbusstilbud, der utbygging av traseer, holdeplasser og bussdepot er viktige elementer.
Om bymiljøavtaler
- Bymiljøavtalene skal bidra til et attraktivt kollektivtilbud i de største byområdene, og er en del av regjeringens innsats for kollektivtransport, syklister og fotgjengere. Dagens bypakker og belønningsordningen blir en del av ordningen med bymiljøavtaler.
- De statlige midlene i bymiljøavtalene kan brukes til gang- og sykkelveger på riksveg, kollektivtiltak på riksveg og kollektivinfrastrukturtiltak av nasjonal interesse. I tillegg kommer statlige midler fra belønningsordningen.
- De ni byområdene som er aktuelle for bymiljøavtaler er Osloregionen, Bergensområdet, Trondheimsområdet, Nord-Jæren, Kristiansandsområdet, Tromsø, Buskerudbyen, Nedre Glomma og Grenland. Det pågår nå forhandlinger med Oslo og Akershus.