Statsministeren på Compact with Africa i Berlin
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Statsministerens kontor
Nyhet | Dato: 19.11.2019
- Norge ønsker et sterkere samarbeid mellom Afrika og Europa når det gjelder investeringer og næringsutvikling. Også norske bedrifter trenger nye markeder å vokse i og Afrika representerer spennende muligheter, sier statsminister Erna Solberg.
I dag deltar statsministeren på høynivåmøtet Compact with Africa i Berlin. Statsminister Solberg er invitert sammen med utvalgte stats- og regjeringssjefer fra Europa og Afrika. Compact with Africa er initiert av forbundskansler Angela Merkel som også er vert for dagens høynivåmøte.
Samarbeid om å utvikle næringsliv og industri i Afrika er til alles fordel. Det gagner både de afrikanske landene, G20-landene og partnere som Norge. Privat sektor bør se at det ligger store muligheter i å investere i Afrika, slik for eksempel Aker Energy gjør i Ghana, sier statsministeren.
Det var under sitt formannskap i G-20 i 2017 at Tyskland tok initiativ til et nytt samarbeid med de afrikanske land for å fremme økonomisk utvikling. Compact with Africa tar sikte på å stimulere utviklingen av privat sektor, økt handel og økte private investeringer i afrikanske land.
I sitt innlegg under høynivåmøtet i Berlin understreket Solberg at det krever langsiktig innsats fra både afrikanske og europeiske land for å sikre den stabiliteten næringslivet trenger når de skal satse i Afrika. Norge samarbeider særlig nært med Ghana. Samarbeidet handler om byråkratireform, lovgivning og bygging av infrastruktur. Målet er å legge til rette for investeringer i landet.
Privat sektor spiller, slik regjeringen ser det, en sentral rolle for langsiktig vekst og utvikling i Afrika. Compact with Africa sammenfaller med norsk Afrika-politikk hvor vi vektlegger jobbskapning, næringsutvikling og næringsfremme.
Initiativet Compact with Africa har i dag tolv afrikanske partnerland: Benin, Burkina Faso, Elfenbenskysten, Egypt, Ethiopia, Ghana, Guinea, Morocco, Rwanda, Senegal, Togo and Tunisia. De fleste av disse landenes stats - eller regjeringssjefer deltar på møtet i Berlin.