Historisk arkiv

Hva har koronakrisen betydd for Norges digitale utvikling?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Statsministerens kontor

Hva har koronakrisen betydd for Norges digitale utvikling, i hvilken grad har digitaliseringen akselerert og hva kan dette bety for Norges videre omstillingsevne? Dette var tema som ble diskutert på dagens møte i regjeringens digitaliseringsutvalg.

Fra møterommet med regjeringens digitaliseringsutvalg på Statsministerens kontor
Møte i regjeringens digitaliseringsutvalg 17. juni 2020. Foto: Arvid Samland/Statsministerens kontor

– Det er viktig at vi tar lærdom av koronakrisen, også på det digitale området. Vi må klare å utnytte potensialet ved digitalisering i enda større grad for å styrke vår konkurransekraft, gjerne i en grønnere og mer bærekraftig retning, sier statsminister Erna Solberg.

På møtet i digitaliseringsutvalget deltok direktør Roar Olsen i Unit – Direktoratet for IKT og fellestjenester i høyere utdanning og Ida Dahl i tjenesteleverandøren Rikt. De delte sine erfaringer fra utdanningssektoren. Liv Dingsør i Digital Norway innledet om kompetanseutfordringer for små og mellomstore bedrifter.

Erling Maartmann-Moe i Alliance Venture, innledet om investeringer og vekst i nye digitale næringer, og Karl Munthe-Kaas i Kolonial.no delte sine synspunkter om hindre for etablering, digitalisering og innovasjon.

Utvalget drøftet også hvordan Norges digitale tjenesteutvikling, verdiskaping og omstillingsevne kan bygge på erfaringene fra koronakrisen, også i et lengre perspektiv. IKT-forskning var også et tema på møtet, hvor adm. dir. John-Arne Røttingen i Norges forskningsråd innledet. 

– IKT-forskning har aldri vært viktigere enn nå. Vi må styrke næringslivets konkurransekraft og samfunnets omstillingsevne, sier distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland.

Regjeringens digitaliseringsutvalg har så langt hatt to møter i 2020. Utvalget ble opprettet i 2017 og ledes av statsministeren. Øvrige medlemmer er statsråder med særlige viktige digitale satsinger.