Historisk arkiv

– Minnet om jødeutryddelsen må holdes levende

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Statsministerens kontor

Statsminister Erna Solberg og HKH Kronprins Haakon har i dag vært i Polen for å markere at det er 75 år siden konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau ble frigjort.

Statsminister Erna Solberg og HKH Kronprins Haakon hilser på Edith Notovizc, som overlevde konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau.
Statsminister Erna Solberg og HKH Kronprins Haakon hilser på Edith Notovizc, som overlevde konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau. Foto: Ida Dahl Nilssen, SMK

Auschwitz-Birkenau var den største tyske konsentrasjonsleiren, et spesialbygd leirkompleks for masseutryddelse av mennesker. Man regner med at 1,1 til 2 millioner kvinner, menn og barn ble drept.  De fleste som ble drept var jøder, men også polakker, rom og andre minoriteter.

Bare 32 overlevde

767 norske jøder ble deportert til Auschwitz. Bare 32 overlevde andre verdenskrig. Sett under ett ble nær hver tredje norske jøde brutalt drept under nazistenes folkemord, med norsk medvirkning.

– Holocaust er og forblir en skamplett på vår kollektive samvittighet, også i Norge. I en tid da antisemittismen øker i Europa og verden, har vi et ansvar for at kunnskapen om folkemordet lever videre. Vi har alle et ansvar for å bekjempe antisemittisme og stå opp for verdier som mangfold og toleranse, sier statsminister Erna Solberg.

Også norske rom ble sendt til Auschwitz-Birkenau under andre verdenskrig.

Møte med norske tidsvitner

Sammen med andre statsledere tente Erna Solberg og Kronprins Haakon i ettermiddag lys ved monumentet i Birkenau. Etter seremonien møtte statsministeren og kronprinsen norske overlevende som deltok under markeringen.

– Møtet med de norske tidsvitnene gjorde sterkt inntrykk. Deres førstehåndsberetninger fra konsentrasjonsleirene er unike. Kunnskapen om hvordan nazistene hensynsløst utryddet jøder og andre såkalt «uønskede» må holdes levende og formidles til nye generasjoner, sier Erna Solberg.