Historisk arkiv

Solberg snakket med Columbias president Duque

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Statsministerens kontor

– Norge berømmer Colombias beslutning om å gi midlertidig beskyttelse til venezuelanske migranter i landet, sa statsminister Erna Solberg da hun snakket med Colombias president Iván Duque i dag.

– Dette er en svært generøs beslutning som vil omfatte nesten én million av de totalt 1,7 millioner venezuelanske migranter som nå befinner seg i Colombia. Særlig sett i lys av at Colombia er hardt rammet av koronapandemien og er i en utfordrende situasjon. Beskyttelsen vil sikre tilgang til blant annet utdanning og helsehjelp, sier statsminister Erna Solberg. Formaliseringen av statusen til migrantene fra nabolandet som har det svært vanskelig er viktig, sier Solberg.

De humanitære konsekvensene av krisen i Venezuela har vært store i nabolandene, og spesielt i Colombia. FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) utviklet derfor en regional responsplan for støtte til venezuelanske flyktninger og migranter, som Norge bidro med NOK 26,9 mill. til i 2020. Dette kommer i tillegg til støtte til humanitære sivilsamfunnsorganisasjoner og FN-organisasjoner som jobber i Venezuela.

Under samtalen snakket de to også om arbeidet med å gjennomføre fredsavtalen fra 2016 mellom colombianske myndigheter og den tidligere geriljagruppen FARC. Norge var sammen med Cuba tilrettelegger for fredsprosessen som foregikk i Havanna og har fremdeles en formell rolle som garantist for gjennomføringen av avtalen.

– Colombia har jobbet hardt for å reintegrere soldater fra den tidligere geriljagruppen FARC og utviklingsprosjekter er satt i gang i områder som var særlig rammet av konflikten, sier Solberg.

Under samtalen uttrykte statsminister Solberg også sterk bekymring for den vanskelige sikkerhetssituasjonen og de mange drapene på menneskerettighetsforsvarere, lokale ledere og tidligere FARC-soldater.