Historisk arkiv

Solberg i samtale med visepresident Harris

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Statsministerens kontor

- Jeg har i dag hatt en god samtale med USAs visepresident Kamala Harris. USA er vår viktigste allierte og en sentral partner. Samtalen bekreftet at Biden-administrasjonen vektlegger forutsigbarhet i internasjonalt samarbeid, koordinering med venner og allierte, og verdsetter etablerte institusjoner og rammer. Det er viktig for Norge, og det er viktig for USA, sier statsminister Erna Solberg.

- Jeg benyttet anledningen til å si at vi er glade for at USA har returnert til multilateralt samarbeid, som Parisavtalen, i WHO og i Menneskerettighetsrådet. Det er oppmuntrende og imponerende å se hvordan Biden-administrasjonen på bare noen uker har reengasjert USA og igjen tar en viktig lederrolle på områder hvor verden trenger amerikansk lederskap, sier Solberg.

- Vi har en gjensidig ambisjon om å styrke samarbeidet på områder som klima, pandemibekjempelse, menneskerettighets- og demokratifremme. Samtidig skal vi beholde og styrke det tette sikkerhetspolitiske samarbeidet, sier statsministeren.

Solberg og Harris diskuterte også samarbeid i FNs sikkerhetsråd de kommende årene, både for å fremme felles prioriteringer, og på aktuelle saker på sikkerhetsrådets dagsorden.

Harris var tydelig på at både demokratifremme og utviklingsbistand vil være viktige satsningsområder for USA internasjonalt.

- Jeg ser rom for et nært og viktig samarbeid mellom Norge og USA på disse feltene. Så må vi også huske at USA står overfor enorme utfordringer både på hjemmebane og internasjonalt som vil kreve mye av Biden og Harris’ oppmerksomhet den første perioden. USA er rammet hardt av pandemien og økonomisk krise, sier Solberg.

- Vi må derfor vise litt tålmodighet og ikke ha for store ambisjoner den første tiden. Jeg er allikevel glad for å se at USA nå er tilbake som en helt sentral aktør i internasjonalt samarbeid. Jeg ser frem til å fortsette samarbeidet med Biden-administrasjonen og USA i FNs sikkerhetsråd, i NATO og på andre internasjonale arenaer, avslutter statsminister Erna Solberg.