Lansering av handlingsplan mot rasisme og diskriminering
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Statsministerens kontor
Tale/innlegg | Dato: 11.12.2019
Statsminister Erna Solbergs innledning på regjeringes lansering av en ny handlingsplan mot rasisme og diskriminering på Rommen Scene i Oslo, 11. desember 2019.
Sjekkes mot framføring
Det er mye som er flott med Norge. Vi har fjorder og fjell, og mye å være stolte av.
Norge er også et samfunn med små forskjeller, tillit mellom folk, og høy grad av trygghet. Dette skal vi ta vare på.
Men vi ser kimen til at noen forsøker å bygge dette ned.
Vi vet at mange mennesker blir utsatt for rasisme og diskriminering. Og det bidrar til det motsatte. Det bryter ned tilliten og bidrar til større forskjeller.
Rasisme og diskriminering har det til felles at man ikke ser folk for den de er, men dømmer og setter folk i bås basert på frykt og uvitenhet. Og den kommer i mange former.
Det kan komme til uttrykk i det som noen vil kalle uskyldige former – andre ganger som alvorlige ytringer og handlinger.
Du kan oppleve det på jobben, på skolen og på fotballbanen. Når du er på bussen, når du skal inn på et utested eller når du skal skaffe deg et sted å bo. På sosiale medier og på gata.
Det er vondt og sårende for den enkelte. Det bidrar til å skape større avstand mellom folk. Og det går ut over muligheten til å kunne delta og bruke sine ressurser i samfunnet.
De små dryppene av rasisme og diskriminering gjør noe med folk – det skaper avstand mellom folk. Vi må jobbe mot både disse små dryppene, og mot de mer alvorlige tilfellene. For det bryter ned limet i vårt samfunn.
Rasisme og diskriminering skaper også et tøffere debattklima, hvor det skal mer til for å våge og orke å bli med. Enten det er på skolen, på Facebook eller i lokalpolitikken.
Hvis vi ikke bekjemper dette, kan det føre til negative holdninger og fordommer til ulike grupper.
Rasisme og diskriminering på grunn av etnisitet og religion rammer mange ulike grupper i det norske samfunnet.
Og det rammer hardt – fordi det rammer folk for den de er og det de tror på.
Regjeringen ønsker et samfunn basert på frihet og rettferdighet. Alle skal ha like muligheter uavhengig av hva slags bakgrunn de har og hva de tror på.
I Granavolden-plattformen ble de fire regjeringspartiene enige om å bekjempe rasisme, religiøs diskriminering, antisemittisme og fordommer basert på etnisitet.
Vi vil også jobbe mot diskriminering i arbeidslivet, på boligmarkedet og på utesteder. Dette er noen av temaene i handlingsplanen som kultur- og likestillingsministeren vil fortelle mer om ganske snart.
Målet er et samfunn der alle blir inkludert i arbeidslivet og der alle fritt kan delta i den offentlige debatten.
Ingen skal måtte føle seg mindre verdt eller være redde for å vise hvem de er eller hva de tror på.
Vi skal ikke bare ha en bærekraftig økonomi og et bærekraftig miljø, vi skal også ha et sosialt bærekraftig samfunn hvor alle har de samme mulighetene til å få utdanning, jobb og leve uten diskriminering eller rasisme av noe slag.
Rasisme og diskriminering er ødeleggende for tilliten vi trenger for å oppnå gode fellesskap i fremtiden.
Det finnes mange lover og regler som forbyr rasisme og diskriminering. Men det skjer likevel.
Det er ikke bare myndighetene som må jobbe mot dette, det er mye som skjer mellom mennesker. Vi kan alle bidra til å bekjempe rasisme og diskriminering. Skal du ansette noen, kan du innkalle til intervju også den søkeren som har et fremmed navn. Du kan sjekke ut om din bedrift har en nøytral ansettelsespolitikk. Nesten ingen har det. Skal du leie ut leiligheten din, kan du velge en leieboer som kommer fra et annet land. Vi vet at leiemarkedet kan oppleves som vanskelig, særlig for en del unge menn.
Skal du arrangere barnebursdag eller skoleavslutning, kan du gjøre det på en måte som gjør at barn med ulike religioner føler seg velkomne og inkludert.
Vi kan alle bidra til å slå ned på rasistiske og diskriminerende uttalelser, enten det er i kommentarfeltene eller i lunsjen på jobb.
Men vi som er politikere har et særlig ansvar. Og det er et samlet storting har stilt seg bak forslaget om en handlingsplan mot rasisme og diskriminering på grunn av etnisitet og religion.
Denne handlingsplanen skal bidra til fornyet og forsterket innsats i kampen mot rasisme og diskriminering. Kampen mot rasisme og diskriminering må skje på mange fronter.
Dette er regjeringens handlingsplan. Arbeidet med å realisere den må hele regjeringen jobbe med.
Du vil se fremst i handlingsplanen at alle som skal jobbe med den har signert den. Jeg kunne ikke ta med meg hele regjeringen, men jeg har tatt med meg tre statsråder i dag – som alle kommer til å jobbe mye med denne handlingsplanen.
Jeg vil be justisministeren, kultur- og likestillingsministeren og barne- og familieministeren om å komme opp på scenen sammen med meg.
Kjell Ingolf – hva er det viktigste vi skal gjøre for å bekjempe rasisme og diskriminering blant barn og unge?
Jøran – du har jo ansvaret for politiet og hele straffesakskjeden. Hva er det viktigste vi skal gjøre på dette området?
Jeg kunne ha fortsatt slik med mange andre statsråder, for denne handlingsplanen har 50 ulike tiltak som berører mange ulike sektorer.
Men i stedet vil jeg be om at Trine, som har et særlig ansvar for denne handlingsplanen, om å legge frem hele planen.