Tale ved åpningen av Gladmat-festivalen
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Statsministerens kontor
Tale/innlegg | Dato: 24.07.2019
Statsminister Erna Solberg åpnet den 21. Gladmat-festivalen i Stavanger den 24. juli 2019.
Kjære alle sammen,
Det er utrolig kjekt å være tilbake på Gladmatfestivalen her i Stavanger, midt i Norges matfat.
Rogaland er et stort og viktig landbruksfylke. Her er det stor produksjonsvilje, effektiv ressursutnytting og framoverlente bønder.
Og her på Gladmaten samles dyktige matprodusenter, gastronomer og matentusiaster fra hele landet. Jeg gleder meg til å ta turen rundt i Vågen og hilse på dere.
Mat- og drikketradisjonene i Norge blomstrer som aldri før.
Norge har verdens beste råvarer, hentet ut fra en svært spennende natur, og vi har kokker i verdensklasse.
Regjeringens mål er at Norge skal bli en internasjonalt anerkjent matnasjon.
Og skal vi komme videre må vi ta nye grep.
Satsningen vi har valgt å kalle «Matnasjonen Norge» er rammen for en næringsutvikling som skal gjøre oss enda bedre.
Målet er å fullt ut bli en internasjonalt anerkjent matnasjon, dit turistene kommer også for å bli kjent med vårt gode kjøkken.
Matnasjonen Norge er mye mer enn lokal mat og drikke. Det er all mat og drikke som produseres på norske naturressurser, om de kommer fra grønn eller blå sektor.
Satsingen skal bygge opp under innovasjon, næring og kultur og bidra til verdiskaping over hele landet. Og den er ikke ferdig bygget, men er stadig under påbygging og oppussing.
Vi har fortsatt et stykke arbeid igjen før vi kan si at Norge er en internasjonalt anerkjent matnasjon med tydelig lokal og regional identitet. Men vi er på god vei.
Vi har oster som har vunnet World Cheese Awards to ganger, sist i Bergen i fjor.
Vi har cider i verdenstoppen.
Vi har fisk som eksporteres til alle verdenshjørner.
Vi er verdensmestre i dyrehelse målt i antibiotikabruk.
Og vi har verdens beste lam, sies det.
Alt dette må vi ta vare på, utnytte og utvikle videre for å sikre at Matnasjonen Norge blir en realitet i dag og i fremtiden.
Bevisstheten om, og interessen for, mat og drikke er stor og økende blant forbrukerne. Tall fra Matmerk viser at forbrukerne vil ha lokal mat.
62 prosent av oss er villige til å betale ekstra for lokale matskatter. Omtrent halvparten mener at lokale mat- og drikkeopplevelser er viktige når vi reiser som turister i Norge.
Matfestivalene er viktige bidragsytere til denne utviklingen og de er en viktig del av Matnasjonen Norge.
Matfestivalene setter fokus på de flotte norske råvarene og lokale mattradisjonene vi har i Norge. De viser fram det store mangfoldet av mat og drikkeprodukter både til nordmenn og internasjonale turister, og de skaper viktige møteplasser mellom matprodusenter og forbrukere.
I en tid der avstanden mellom matproduksjon og forbrukere blir stadig større, er slike møteplasser viktigere enn noensinne.
I år er Gladmatfestivalen 21 år. I 1998, da festivalen ble arrangert for første gang, fantes det ikke mange rene matfestivaler i Norge. Stavanger gikk foran da de satset på en festival med mat og matglede i sentrum.
Gladmatfestivalen har siden da utviklet seg til å bli et virkelig flott utstillingsvindu for matproduksjon, gastronomi og matkultur og en arena hvor forbrukere og foredlere av mat møtes.
Nordens største matfestival har over 100 utstillere og rundt 250.000 besøkende i løpet av fire dager – intet mindre enn imponerende!
Jeg vil også takke dere for at dere setter bærekraft i sentrum for festivalen, at dere, med Vekst som årets tema, vil lage en grønnere festival. Jeg er veldig enig med dere i at det er bærekraft i å øke bevisstheten om hvor maten og drikken kommer fra.
En bærekraftig bruk av matfatene våre – i havet og på land – må til for å kunne leve av de ressursene vi har i dag, også i fremtiden.
Jeg er stolt over å få lov til å åpne årets festival! Jeg vil gratulerer både arrangører, utstillere og besøkende med dagen og ønsker dere lykke til med fire flotte dager med mat, drikke og glede i sentrum.