Må unngå forverring av humanitær krise i Sør-Sudan
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Utenriksdepartementet
Nyhet | Dato: 09.05.2014
- Fem millioner mennesker, like mange som hele Norges befolkning, er i akutt nød i Sør-Sudan på grunn av væpnet konflikt. Partene må umiddelbart legge ned våpnene, og gjøre det mulig for sivile å motta livsviktig humanitær hjelp, sier utenriksminister Børge Brende. Han besøkte landets president og folk på flukt i hovedstaden Juba 8. mai.
Den humanitære krisen har oppstått etter at langvarig politisk konflikt internt i regjeringspartiet SPLM brøt ut i en åpen kamp mellom styrker som støtter henholdsvis president Salva Kiir og tidligere visepresident Riek Machar, i desember i fjor.
Andre tur i år
For andre gang i år reiste utenriksminister Børge Brende til hovedstaden Juba for å ta opp den prekære sikkerhetsmessige, politiske og humanitære situasjonen med president Salva Kiir og andre aktører. I møtet med presidenten, gjentok Brende sitt budskap fra sitt forrige besøk, om at avtalen om våpenstillstand må overholdes, landets myndigheter må ta ansvar for å finne en politisk løsning på konflikten, de sivile må beskyttes, og folk i nød må få tilgang til humanitær hjelp.
- Den humanitære situasjonen i Sør-Sudan er svært alvorlig og om ikke konflikten stanses og nødhjelpen kommer frem, vil den bli enda verre i månedene fremover. Norge gir et betydelig bidrag til den humanitære innsatsen gjennom FN og hjelpeorganisasjoner i Sør-Sudan, men her må vi få mange flere med. Ikke engang halvparten av midlene som trengs til akutt nødhjelp har til nå kommet inn, sier Brende.
Over 960.000 personer har måttet flykte internt i Sør-Sudan, og nærmere 300.000 personer har måtte flykte ut av landet. Dårlig sikkerhet, manglende kapasitet og ressurser og andre hindringer gjør at hjelpen bare når ut til drøyt én million mennesker av over fem millioner i nød. I Juba besøkte Brende folk som har søkt tilflukt inne på området til FNs fredsbevarende styrke (Unmiss). Der bor det nå 20.000 personer under svært kummerlige forhold. Blant andre møtte Brende en seksbarnsmor som kom bort fra sine barn da familien måtte flykte fra voldsomme kamper i Bor.
- Jeg har fått vite at ett av barna mine er i FN-leiren i Bor. De andre fem vet jeg ikke hvor er. Jeg vet ikke om de er døde eller levende, fortalte hun til utenriksministeren.
Får ikke beskyttelse
Brende hadde møter med Sør-Sudans utenriksminister Benjamin Mariel Barnaba, FNs spesialrepresentant Hilde Frafjord Johnson, representanter for Troikaen for Sør-Sudan som består av USA og Storbritannia i tillegg til Norge, EU og norske og internasjonale hjelpeorganisasjoner. Ifølge hjelpearbeiderne er det svært vanskelig å komme til med nødhjelp i de verst rammede områdene nordøst i landet. De var spesielt opptatt av at kampene fortsetter å ta livet av et høyt antall sivile, og at det ikke er noen som kan gi de sivile tilstrekkelig beskyttelse. Omfattende bruk av seksuell vold og økende matmangel er en stor utfordring.
Mange barn har kommet bort fra familiene sine, og det er viktig å få på plass et skoletilbud for barna som har vært hardt rammet av denne konflikten i snart fem måneder. Over 70 skoler er okkupert av bevæpnede grupper, eller er ute av funksjon fordi sivile har måttet søke tilflukt.
- Det er en prioritet for Norge å støtte skoletilbud for barn som er rammet av konflikt. Barna er de mest sårbare i en krise, og det er viktig at utdanning er en del av kriseresponsen, også for å gi barna beskyttelse, mat og psykososial oppfølging, sier utenriksministeren.
Giverkonferanse i Norge
Besøket til Sør-Sudan fant sted dagen etter at Brende var i Etiopias hovedstad Addis Abeba, der han møtte representanter for partene i konflikten, og sjefsforhandleren for den regionale samarbeidsorganisasjonen (Igad) som leder fredsforhandlingene i Addis Abeba. Videre møtte han representanter for kirkesamfunn i Sør-Sudan, og han tok opp krisen i Sør-Sudan med Etiopias statsminister Haile Mariam Desalegn og utenriksminister Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Norge er vertskap for en humanitær giverkonferanse i Oslo 20. mai.