Norge sender 50 tonn medisinsk utstyr til Irak
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Utenriksdepartementet
Nyhet | Dato: 10.01.2017
- Den humanitære situasjonen i Irak er svært kritisk. Norge sender nå medisinsk utstyr som gjør at nærmere 10 000 hardt skadde personer kan få livreddende behandling, sier utenriksminister Børge Brende.
Han var i ettermiddag på et lager ved Oslo lufthavn, der utstyret pakkes ned, sammen med direktør i Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB), Cecilie Daae. I morgen flys 50 tonn med traumekirurgisk og annet medisinsk utstyr til den irakiske byen Erbil.
- 10 millioner irakere er rammet av humanitær krise. Akkurat nå er det er et akutt behov for medisinsk hjelp og utstyr til sivile som er blitt hardt skadd i forbindelse med at de flykter fra Mosul. FN har bedt Norge om å bidra, og takket være et godt samarbeid mellom etatene her hjemme, kan vi levere raskt, sier utenriksminister Brende.
Iraks nest største by, Mosul, har i over to år vært under ISILs terrorstyre. 150 000 mennesker har flyktet fra byen de siste månedene. Kapasiteten på sykehusene både rundt Mosul og i Erbil er på bristepunktet: sykehus må avvise hardt skadde pasienter og det er ikke mulig å få tak i nødvendig kirurgisk materiell lokalt.
- Norge er blant landene i verden som bidrar mest til å hjelpe sivile i nød i Syria og i Irak, der terrorgruppen ISIL herjer. Vi støtter også opp om de politiske prosessene for å få slutt på kampene og beskyttelse av sivile, sier Brende.
Det norske bidraget er finansiert av UD, utstyret kommer via Helsedirektoratet og sendes av DSB, gjennom en avtale Norge har med EUs sivile krisehåndteringsordning. Ved ankomst Irak gis utstyret til Verdens helseorganisasjon for bruk på sykehus i og rundt Erbil.
Norge bidro med 428 millioner i bistand til Irak i 2016.