Historisk arkiv

Ny avtale med Verdens helseorganisasjon (WHO)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

I dag inngikk Norge en ny samarbeidsavtale med Verdens helseorganisasjon (WHO) på over 200 millioner kroner. Midlene skal styrke arbeidet med helsekriser, seksuell og reproduktiv helse, helsesystemer og støtte opp om universell helsedekning.

- WHO er den ledende aktøren innen global helse. Denne avtalen vil styrke organisasjonens arbeid innenfor områder vi mener er viktige som universell helsedekning, seksuell og reproduktiv helse og styrket respons på globale helsekriser som ebola, sier statssekretær Jens Frølich Holte.

Statssekretær Jens Frølich Holte og WHOs nestleder Jane Ellison med den nye samarbeidsavtalen. Foto: Siri R. Svendsen, UD
Statssekretær Jens Frølich Holte og WHOs nestleder Jane Ellison med den nye samarbeidsavtalen. Foto: Siri R. Svendsen, UD

Signeringen fant sted da Jane Ellison, en av de tre nestlederne i WHO, besøkte Oslo i dag, fredag 23. november.  

Inkludert i beløpet på 204,7 millioner kroner ligger fire millioner kroner til marin forsøpling slik at WHO i samarbeid med FNs miljøprogram (Unep) kan igangsette en kartlegging av kunnskapen om helseeffekter av mikroplast og vurdere om dette bør inngå i WHOs generelle arbeid med helse og miljø. I tråd med budsjettforliket i Stortinget vil det legges opp til å styrke støtten til WHOs arbeid med hjelpemidler for funksjonshemmede og arbeidet for å bekjempe tobakksrelaterte dødsfall og sykdommer i utviklingsland. Dette planlegges for innarbeidelse i avtalen for neste år.

Global helse er en sentral del av norsk utviklingspolitikk og i 2018 bidro vi med om lag 4,8 milliarder kroner til feltet. Verdens helseorganisasjon er en viktig samarbeidspartner for Norge, og vi har hatt et godt samarbeid med organisasjonen over flere år.