Norge gir ytterligere 49 millioner kroner til flyktningkrisen i Bangladesh
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Utenriksdepartementet
Nyhet | Dato: 19.12.2018
- Det store antall flyktninger som har kommet til Bangladesh har skapt en sårbar situasjon, både for flyktningene, lokalbefolkningen og naturen rundt. Den økte norske støtten skal bidra til gode løsninger for brenselsbehovet i og omkring flyktningeleirene, ved å erstatte trevirke som brensel med andre brenselskilder. Samtidig skal skadene på naturen repareres gjennom skogplanting, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.
Støtten går til et FN-ledet prosjekt som skal skaffe rohingya-familier i flyktningleirer i Bangladesh og i lokalsamfunnene trygg tilgang til alternativ brensel. Det skal også stoppe avskoging og reparere miljøødeleggelser i områder nær flyktningeleirene. Gjennom skogplanting vil også familier, og særlig kvinnelige forsørgere, få mulighet til inntekt.
- Vi bidrar gjennom FN til å gi sårbare flyktningfamilier inntekt og til å redusere avskoging. Dette vil bedre levekårene både for flyktningene og mennesker i lokalsamfunnene og reparere miljø-ødeleggelser, sier utenriksministeren.
Mer enn 700.000 rohingyaer er blitt drevet på flukt fra Rakhine-provinsen i Myanmar siden august 2017, og lever nå i flyktningeleirer i Bangladesh. Området der leirene er etablert, var tidligere skogområder. Mangel på brensel til matlaging har medført at flyktningene må dra bort fra leirene for å finne ved. Dette skaper miljøødeleggelser og utrygghet, særlig for kvinner.
Norge bidratt med til sammen 224 millioner kroner i humanitær støtte for å lette den akutte sårbare situasjonen tilknyttet rohingyakrisen. Av disse har 184 millioner gått til flyktningene som befinner seg i Bangladesh. Dette prosjektet er et samarbeid mellom Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM), Verdens matvareprogram (WFP) og FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO).