Gaza på kanten av kollaps
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Utenriksdepartementet
Nyhet | Dato: 27.09.2018
- Gaza er på kanten til økonomisk, humanitært og sosialt kollaps. Intenst diplomati gjennom sommeren har forhindret at en krig har brutt ut, men situasjonen er fortsatt kritisk og ustabil. Giverlandsgruppen har de siste månedene prioritert konkrete tiltak som kan bedre situasjonen for to millioner palestinere i Gaza. Det er et umiddelbart behov for å bedre tilgangen på rent vann og energi, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.
Utenriksminister Eriksen Søreide ledet i dag giverlandsmøtet i Ad Hoc Liaison Committee (AHLC). Møtet fant sted i New York med FN som vertskap. Palestinske myndigheter var representert ved statsminister Rami Hamdallah, mens minister for regionale spørsmål Tzachi Hanegbi ledet den israelske delegasjonen. I tillegg deltok representanter fra de største giverlandene, inkludert EUs høyrepresentant Federica Mogherini, flere ministre fra de største giverne til Palestina og USAs spesialrepresentant Jason Greenblatt.
- På møtet i dag ble Giverlandsgruppen enig om å fortsette arbeidet med å bedre den humanitære situasjonen i Gaza. På lengre sikt må både infrastrukturen og økonomien forbedres. Israel må lette blokaden av Gaza. En politisk løsning for Gaza er avhengig av at splittelsen mellom Hamas og Fatah opphører, og at palestinske myndigheter får full kontroll og myndighet over Gaza igjen, sier utenriksministeren.
Trenden med fallende støtte både til de palestinske selvstyremyndighetene og til FNs organisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) gjør at det internasjonale samfunnet er sterkt bekymret for bærekraften i den palestinske økonomien. Uten betydelige forbedringer er det reell fare for at den palestinske økonomien kan falle sammen i løpet av neste år. Dette vil være et alvorlig tilbakeskritt etter 25 år med internasjonal giverstøtte og statsbygging i Palestina. Både Norge og andre givere er også svært urolige for de negative sikkerhetsmessige konsekvensene dette kan ha for både Israel og hele Midtøsten.
- Jeg er glad for at det internasjonale giversamfunnet igjen har uttrykt sin tydelige støtte til tostatsløsningen. En framforhandlet avtale mellom israelerne og palestinerne er eneste måten å oppnå en fredelig løsning på konflikten mellom israelere og palestinere. I en politisk svært krevende fase, er det nødvendig med en ny bekreftelse på dette fra giverne og de internasjonale støttespillerne, sier utenriksministeren.
Giverlandsgruppen for Palestina ble etablert i 1993 etter den første Oslo-avtalen og har som mål å legge et institusjonelt og økonomisk grunnlag for en forhandlet to-statsløsning. Dette er det eneste internasjonale forumet der begge parter i konflikten deltar i dialog med giverne og det internasjonale samfunnet om to-statsløsningen og palestinsk statsbygging.