Historisk arkiv

Gjennombrudd i samarbeidet mot kjemiske våpen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) har i dag, 27. juni, med overveldende flertall vedtatt å styrke innsatsen mot bruk av kjemiske våpen. Bakgrunnen er en rekke alvorlig rapporter om at kjemiske våpen er brukt i Syria, Irak, Malaysia og Storbritannia.

- Vedtaket i Haag representerer et gjennombrudd og er et gledelig resultat for det internasjonale samarbeidet. OPCW har fått et styrket mandat til å peke ut hvem som står bak bruk av kjemiske våpen slik at disse kan stilles til ansvar. Det er avgjørende at medlemslandene nå sikrer at organisasjonen blir i stand til å gjennomføre disse oppgavene, sier statssekretær Audun Halvorsen, som ledet Norges delegasjon.

Norge har sammen med en rekke andre medlemsland tatt initiativ til et ekstraordinært møte i OPCW for i fellesskap å styrke forbudet mot kjemiske våpen. En ny mekanisme som skal identifisere hvem som står bak bruk av kjemiske våpen er blant de viktigste resultater av møtet. Vedtaket er på linje med ambisjonene i et internasjonalt partnerskap mot straffefrihet for bruk av kjemiske våpen (PICIAC) som Norge også deltar i.

- Vi har vært svært bekymret for at terskelen for bruk av kjemiske våpen har blitt senket. Derfor var det nå nødvendig å få på plass nye mekanismer som setter OPCW bedre i stand til å gi effektiv bistand ved kjemiske angrep. Dette er svært viktig i en tid der vi ser at det multilaterale samarbeidet møter motstand og kontroll- og verifiseringsmekanismer blir utfordret. Vi må gjøre hva vi kan for at den globale normen mot bruk av masseødeleggelsesvåpen ikke svekkes, sier Halvorsen.

Mandatet til en særskilt mekanisme for Syria som tidligere var etablert av OPCW og FN i fellesskap (Joint Investigative Mechanism), ble ikke forlenget etter at det oppstod uenighet i FNs sikkerhetsråd. Dagens vedtak åpner for at OPCW selv vil kunne foreta slike analyser i fremtiden.

Bakgrunn

OPCW er en organisasjon med 193 medlemsstater med ansvar for å gjennomføre bestemmelsene i kjemivåpenkonvensjonen. Konvensjonen totalforbyr bruk, fremstilling, lagring av og handel med kjemiske våpen. Siden arbeidet startet i 1997 er 96 prosent av lagrede kjemiske våpen destruert under organisasjonens oppsyn. OPCW mottok Nobels fredspris i 2013 for sitt arbeid med å fjerne denne kategorien av masseødeleggelsesvåpen.