Vil forebygge mor-til-barn smitte av hiv
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Utenriksdepartementet
Nyhet | Dato: 17.03.2018
FNs narkotikakommisjon vedtok fredag 16. mars en norsk-svensk resolusjon om at land må forebygge smitte av hiv, hepatitt b og c samt syfilis fra mor til barn blant kvinner som bruker narkotika. Uten behandling vil en av tre barn født av hiv-positive mødre bli født med hiv. Med optimal behandling er det kun to av 1000 barn som vil bli født hiv-positive.
På verdensbasis, unntatt Afrika sør for Sahara, skjer 20 prosent av all nysmitte av hiv blant mennesker som bruker narkotika. Tolv millioner mennesker injiserer narkotika på verdensbasis og 1,6 millioner av disse lever med hiv. Uten tilgang på medisiner og nødvendige helsetjenester vil en stor andel av hiv-positive kvinner overføre viruset til sine barn. Bruk av antiretrovirale medisiner reduserer sannsynligheten for at viruset overføres fra mor til barn i løpet av graviditet eller gjennom amming.
- Verdenssamfunnet har hatt stor suksess med programmer for å forebygge hivsmitte fra mor til barn. I mange land har kvinner som bruker narkotika vært en glemt gruppe. Den nylig vedtatte resolusjonen vil bidra til at denne gruppen av kvinner får bedre helsehjelp, noe som vil øke sannsynligheten for at deres barn kan fødes uten hiv, sier utviklingsminister Nikolai Astrup.
UNaids har det overordnede ansvaret for hiv og aids i FN-systemet, mens FNs kontor for narkotika og kriminalitet (UNODC) har ansvar for hiv og narkotika, og hiv i fengsler. Resolusjonen om mor til barn smitte av hiv fra mødre som bruker narkotika bygger på en tilsvarende resolusjon som Sverige og Norge sto bak om hiv-smitte fra mor til barn i fengsler i 2017.
Resolusjonen ble vedtatt ved konsensus 16. mars 2018. Armenia, Australia, Brasil, Belgia, Canada, Colombia, Ecuador, Guatemala, Italia, Frankrike, Honduras, Kenya, Nederland, Nigeria, New Zealand, Storbritannia, Portugal, Sveits, Tyskland og Østerrike var medforslagsstillere